Flertallet i Energikommisjonen mener at atomenergi ennå ikke er løsningen for Norge, men at Norge bør følge den internasjonale utviklingen innen kjerneenergiteknologi og sikkerhet.
Spørsmålet er om vi i Norge har samlet nødvendig kompetanse for å imøtekomme denne forespørselen fra Kommisjonen. Kunnskapen om atomteknologi i Norge er relativt liten og fragmentert.
For å fylle kunnskapshull etablerer NTNU Energi nå en tverrfaglig forskningsgruppe innen atomenergi. Målet er å oppfylle NTNUs rolle som kunnskapsaktør innen fusjons- og fisjonsteknologi.
– Det er ingen tvil om at verdenssituasjonen gjør det viktig å ha god erfaring og følge nøye med på forskning også på disse energikildene. Med etableringen av NTNU kjerneenergiteam Vi ønsker ikke bare å samle, men også utvikle kompetanse gjennom økt tilbud innen fisjons- og fusjonsteknologi for studenter som studerer sivilingeniør og teknisk fysikk, sier avdelingsleder ved Institutt for fysikk, Erik Wahlström.
NTNU Energi opplyser at etableringen av NTNU Team Kjernenergi er basert på tre behov:
- Behov for oppdatert kunnskap om fisjonsteknologi. Tradisjonell kjernekraft er for tiden et investeringsområde for Sverige og Finland. Vi har et viktig ansvar for dekommisjonering og lagring av avfall fra våre reaktorer i Halden og Kjeller. Dette er et område hvor Norge trenger mer kompetanse slik at beslutningstakere trygt kan forvalte restene av vårt nøytronbaserte forskningsprogram.
- Behov for oppdatert kunnskap om fusjonsteknologi. Fusjonsteknologi har fått mye oppmerksomhet den siste tiden etter at et forskerteam ved Lawrence Livermore Laboratory i California for første gang lyktes i å hente ut mer energi fra en fusjonsprosess enn de la inn for å drive den. Dette er et område hvor kommersiell bruk fortsatt er langt unna og hvor det er behov for grunnforskning.
- Behov for opplæring av kandidater med erfaring innen fagområdet. Utdanning innen begge områdene er foreløpig ikke etablert i Norge og vi har ikke viktig kompetanse på det området. NTNU vil tilby et kurs i samarbeid med KTH i Stockholm hvor det er et stort fagmiljø. Teamet skal også vurdere behovet for strategisk samarbeid med ulike fagmiljøer ved NTNU for å kunne utdanne norske studenter innen teknisk fysikk og andre teknologiske områder knyttet til fisjons- og fusjonsteknologi.
I tillegg til å møte behovet for kunnskapsutvikling, forskning og utdanning, ønsker Team Kjernenergi ved NTNU å samle forskningsbasert kunnskap og delta med forskningsbaserte innspill i samfunnsdebatten om temaet.
– Det er viktig å ha gode grunnleggende ferdigheter innen alle former for grønn energi for å være forberedt på fremtiden, uansett om vi installerer atomkraft i Norge eller ikke, avslutter Wahlström. – For å ta de riktige beslutningene må vi ha bred erfaring og dette tiltaket fyller kunnskapshullet i Norge.
Kontakt: Erik Wahlström, avdelingsleder ved Fysisk institutt
Mer informasjon: Nettstedet til NTNU Atomenergiteamet
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»