Erna Solberg kan puste lettet ut. Norska Ekokrim starter ikke etterforskning av ektemannens omfattende lagervirksomhet.
Erna Solberg var Norges statsminister fra 2013 til 2021, og en veldig populær sådan. Men nylig har glorie av høyreorientert politikk falt på grunn av mannen hennes, Sindre Finnesomfattende aksjehandel i samme periode.
Han skal ha handlet aksjer i over 3000 tilfeller samtidig som kona tok avgjørelser som kunne ha påvirket flere selskaper. Solberg innrømmet at hun trolig var voldelig ved flere anledninger, men fastholdt hele tiden at hun ikke hadde kjennskap til ektemannens forhold.
I en pressemelding skriver hun nå at hun fortsatt «beklager» for å være frekk og fortsatt er fast bestemt på å løse saken og svare på alle spørsmål.
«Men jeg var alltid klar på at jeg aldri ville dele innsideinformasjon med Sindre, og så dette er i tråd med det jeg forventet.»
Kunngjøring
Kunngjøring
Solberg og Finnes har vært gift i 30 år og med tårer i øynene har hun allerede sagt at et tillitsbrudd alltid er et slag, men spesielt i et så langt ekteskap.
Ifølge en fersk meningsmåling mener 37 % av nordmenn at du tross alt ville vært den beste statsministerkandidaten hvis det var valg nå. Dette er et fall på tre prosentpoeng og analytikere mener at menneskelige handlinger spiller en rolle.
Hun står fortsatt godt opp mot den sittende statsministeren Jonas Gahr Store (AP) som ikke ser ut til å tjene på Solbergs utspill.
Statsviteren Kim Arne Hammerstad, som har studert politiske skandaler, sier han NRK at affæren tydeligvis har skadet den tidligere statsministeren.
– Erna Solbergs image som ekte politiker med jerngrep på det meste har nok hatt negativ innvirkning, sier han.
Klassifiser historien som alvorlig.
– Jeg anser det som en av de største politiske skandalene i norsk politikk. Dette har med størrelsen på politikeren å gjøre, som tross alt er opposisjonens statsministerkandidat, men også med selve sakens omfang. I mange år har man rett og slett satset på norsk økonomi innenfor statsministerboligen.
Kunngjøring
Men det norske Økokrim finner derfor ingen grunn til å iverksette etterforskning av Sindre Finnes forhold. Heller ikke Ekokrim oppretter sak mot den tidligere utenriksministeren Anniken Huitfeldt og din mann Ola Flem som er involvert i en lignende historie. Huitfeldt ble nylig erstattet i en ministeromstilling.
– Økokrim har spesielt undersøkt om det er punkter som tyder på at innsideinformasjon kan ha kommet til Finnes, enten det er fra Solberg eller andre kilder, og om det er punkter som tyder på at han har brukt slik informasjon til sine investeringer, skriver Økokrim.
Hovedpoenget er at det ikke er noe «rimelig grunnlag» for å starte en etterforskning.
Det var det norske næringslivsnettstedet E24 som brakte børsskandalen frem i lyset.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»