Skandalen med norske politiske handlinger har nå nådd flere store utenlandske aviser. Financial Times omtalte Erna Solberg-skandalen allerede forrige fredag.
Da meldte Solberg på en pressekonferanse at ektemannen Sindre Finnes hadde drevet aksjer bak ryggen hennes mer enn 3600 ganger mens han var statsminister.
«Interessekonflikter skaper uro blant Norges politiske elite”, leser vi i avisoverskriften.
«I et land som med stolthet nyter stor tillit til politikk og politikere, vil Solbergs innrømmelser skape problemer for hans Høyre-parti, som nettopp hadde vunnet et stort valg på mandag, og vant lokalvalg for første gang på 99 år» , skriver han. Financial Times.
Les også
SV ønsker å granske aksjepostene til alle Solberg-statsrådene og deres koner
Det anerkjente nyhetsbyrået Tilknyttet presse publiserte en artikkel samtidig Solberg gjennomførte maratonintervjuer torsdag.
«Ektemenns feiltrinn utløser konsekvenser for Norges mektigste kvinner«, overskrifter Associated Press.
«De politiske karrierene til to av Norges mektigste kvinner er truet etter oppdagelsen av at deres ektemenn handler aksjer bak ryggen deres», skriver han. Tilknyttet presse.
Les også
NRK mottok 30 klager etter Ernas intervju i «Debatten»
Menn med kraftige kjegler
«Selv i Norge, der politiske karrierer oppover anses som lettere for kvinner enn i andre deler av verden, har det vært litt stereotypi om at Solberg var for opptatt med å styre landet til å bekymre seg over det som mannen hennes gjorde hjemme. «
«Hvis det motsatte hadde skjedd, ville det aldri ha skjedd. Disse mennene blir hånet fordi de har mektige koner, sier politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg, til Associated Press.
«Vi liker å tro at det er høy grad av likestilling i Norge. Men dette er en form for kjønnsdiskriminering, sa Aalborg, ifølge Associated Press.
Les også
Solberg tror han kan fortsette: – Pinlig og ynkelig
Hemmelige handlinger
Problemstillingen ble også tatt opp av storskjermen Vergensom han titulerer med følgende overskrift: «To av Norges mest fremtredende kvinnelige politikere har blitt rammet av skandale over ektemannens hemmelige handlinger»
«I to separate hendelser risikerer utenriksminister Anniken Huitfeldt, leder i Arbeiderpartiet og Høyre, og tidligere statsminister Erna Solberg å måtte gå av. Begge nekter for å vite hva ektemennene deres gjorde», skriver The Guardian.
|Bloomberg gjør mye som tyder på at skandalen påvirker Norges omdømme: «Ektefellers aksjehandel skader Norges rene selvbilde,» lyder tittelen.
Avisen nevner også tidligere politiske skandaler som rammet Norge i sommer og forsommer.
Bloomberg skriver at skandalene ryster Norges rykte som ledende innen åpenhet og transparens. De skriver at Solberg- og Huitfeldt-skandalen har reist tvil om Norge er korrupsjonsfritt.
– Det er helt åpenbart at disse avsløringene svekker tilliten til politiske partier, sier generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge i Bloomberg-artikkelen.
Kommentarfelt: – Dårlig frontlykt
Lesere av utenlandske aviser er ikke nødvendigvis rystet over skandalen, men det kan se ut til at Sindre Finnes har tjent ganske lite på sin omfattende aksjehandel.
Her er en serie kommentarer fra kommentarfeltet til Financial Times-artikkelen:
- «Med all denne innsideinformasjonen var denne stakkars fyren bare i stand til å tjene 170 000 dollar på 8 år. Takk Gud for at han ikke driver et hedgefond.»
- – Dette vil garantert svekke Norges posisjon blant de øverste landene med fullstendig åpenhet og korrupsjonsfri administrasjon.
- «Dette er bare en vanlig tirsdag i den amerikanske kongressen. Ikke engang noen nyheter.»
- «Det som bekymrer meg er ikke korrupsjon, men dumhet.»
- «Wow, hvis bare politiske partier i andre vestlige land hadde vært i nærheten av dette nivået av åpenhet, ansvarlighet og ansvarlighet. I USA hender det at det republikanske partiet bare liker en politiker mer hvis han blir anklaget for noe kriminelt.»
- «Seriøst? Jeg ser ikke på dette som noe problem. Åpningen er god, selv i bakgrunnen. Han tjente tydeligvis ikke mye penger på å gjøre store avtaler basert på konas informasjon, ellers ville han ha tjent mye penger.»
- «Min tenåringsbror tjente flest kryptovalutaer på et år.»
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»