Er det på tide å boikotte russisk kino nå?





Å avbryte eller ikke avbryte, dette er dilemmaet


Russlands vanvittige trekk mot Ukraina reiser spørsmål på alle fronter, også i filmverdenen. Filmstjernen Eric Diedrichs bestemmer seg for å prøve noe han hater.





Hvis det er noe Jeg liker det ikke, det visker ut kulturen. Et makabert fenomen som innebærer boikott av alt som har med en bestemt person å gjøre etter at han har sagt noe dumt eller gjort noe dumt. Spesielt ille er det når det gjelder folk som blir dømt på forhånd etter at noen tjomme sniker seg inn på en gammel tweet eller et bilde på Facebook. Det er ekstremt slemt for folk som viser sin moralske gunst så desperat.

En som har blitt «avlyst» er JK Rowling, som har møtt trusler og hat for løsrevne uttalelser om transpersoner og menneskelig biologi. Hans tidligere fans organiserer til og med bokbål. Et annet eksempel er James Gunn som ble boikottet for mange blide vitser han tegnet for ti år siden. I begge sakene ble vedkommende dømt uten saklig grunn. Det er ikke straffbart å tenke annerledes om det man gjør selv. Ansikt.

Sanksjoner og boikott

Mesterverket «Leviathan» utforsker russisk korrupsjon.

Nå, i 2022, derimot, har tilhengere av kanselleringskulturen en sjanse til å gjøre godt og boikotte noe som er mer fornuftig og, nemlig Russland. Forfall Vladimir Sett inns skjøre psyke er vi på randen av en tredje verdenskrig. Alt for at den gamle KGB-agenten skal fullføre karrieren med «våpen i flammer» og bevise at moderlandet fortsatt er like bra som det var under Sovjetunionen. I motsetning til lederne vi ser i hete actionfilmer, går han imidlertid ikke i kamp alene, men sitter trygt bak skrivebordet mens de unge soldatene risikerer livet.

Gjennom sanksjoner prøver den vestlige verden nå å løse situasjonen uten å måtte gå til slagmarken. Sannsynligvis lurt. Putin har gjentatte ganger truet med atomvåpen. Selskaper boikotter også Russland, avviser handel og stenger sin virksomhet i landet. De russiske oligarkene får sine eiendeler kvalt og Moskva-børsen stupte 39 prosent før den ble stengt foreløpig, hva som skjer når den åpner igjen, tør knapt engang spekulere.

Filmens verden følger samme vei

danser med stjernene
Russerne kan ikke lenger se «Dancing with the Stars». Foto: BBC.

Flere store filmstudioer tegner sine premierer i Russland, bl.a Disney, Warner Bros. Og Sony. BBC Studios har stoppet alt kommersielt innhold for russiske kunder. Dette betyr at programmene deres er like populære danser med stjernenedet kan ikke lenger spilles i Russland. Netflix har valgt å suspendere alle sine russiske prosjekter og nekter å følge nye russiske lover som forplikter strømmetjenester med over 100 000 abonnenter til å kringkaste nyheter fra 20 statlige TV-kanaler, fulle av propaganda. Her i Sverige har det Stockholm filmfestival valgte å boikotte alle russiske statsfinansierte filmer.

Det triste med dette er selvfølgelig hvor hardt den russiske befolkningen rammes. Det er knapt noen dans på roser i elendigheten som Putin har skapt og det vil bli verre. Men boikott er det eneste fornuftige. I misnøye vil flere russere våkne og henvende seg til sin diktator før det er for sent. Sinne oppstår fra isolasjon. Putin kan ikke holde et land i krise sammen med en sint befolkning over lang tid. Spesielt hvis han også vil kjempe. Boikotten er med andre ord et nødvendig onde her.

De gamle mesterverkene må bestå

Potemkin
Fra «The Armored Cruiser Potemkin».

Når det gjelder dette har jeg nå bestemt meg. Inntil krigen er over, vil jeg gå opp til korset og bevise at med «avbryt» vil jeg gjøre som filmfestivalen i Stockholm og boikotte alle russiske statsfinansierte filmer. I hvert fall når det kommer til nye titler. De gamle regimekritiske mesterverkene burde i stedet få lov til å hot-snurre i Blu-ray-spilleren.

Annen lesning:

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *