Baltic Pipe skal frakte gass fra Norge via Danmark til Polen. Den danske statsministeren sier det er for tidlig å trekke konklusjoner om at åpningen av den nye rørledningen kan ha en kobling til Nord Stream-lekkasjene.
Den 900 kilometer lange Baltic Pipe vil kunne transportere 10 milliarder kubikkmeter gass hvert år og håpet er at rørledningen skal erstatte mye av russisk gass i Polen. Planen legger opp til at røret skal tas i begynnelsen av oktober og operere med full kapasitet fra 1. januar 2023.
Jeg vil ikke skuffe
– Polen har ønsket å bli uavhengig av sin nåværende gassleverandør i flere år, og derfor er det et enormt press på oss for å bli ferdige med dette i tide. Alle som er involvert i prosjektet kjemper som gale for ikke å skuffe våre polske venner, sa Søren Juul Larsen, hovedprosjektleder for Baltic Pipe i Danmark, da Svenska Yle besøkte rørledningsbyggingen i mai.
Søren Juul Larsen peker på en rørledning som ennå ikke er fylt ut.
Norge setter inn ekstrautstyret for å erstatte russisk gass i Europa og tjene milliarder – «Høye priser er et insentiv for å holde produksjonen på et høyt nivå»
Kritikk av investeringer i fossilt brensel i en klimakrise.
Det gjelder søk etter vikarer
Ifølge en ekspert som dansk TV2 har snakket med, vil ikke rørledningen løse problemene med å finne erstatninger for russisk naturgass i Europa.
– Det skaper flere forbindelser i gassnettet, men gassen som finnes i ledningene er fortsatt den samme, sier Martin Dam Wied, avdelingsleder i Green Power Denmark industriorganisasjon i TV2.
Den danske statsministeren om gasslekkasjen: «Det er vanskelig å forestille seg at det er tilfeldig»
Rørledningen ble åpnet for tidlig, og ifølge Danmarks statsminister Mette Frederiksen er åpningen av rørledningen enda mer betydelig ettersom det er oppdaget lekkasjer på Nord Stream 1 og 2.
– Det er vanskelig å forestille seg at det er en tilfeldighet, sier Mette Frederiksen om lekkasjene da hun møter pressen ved åpningen av Baltic Pipe i Polen.
Danmark har hevet beredskapen for elektrisitets- og gassektoren til de høyeste nivåene etter tap på Nord Stream. Tapene skjedde øst for den danske øya Bornholm.
Lagrene nesten fulle
– Det pågår et stort koordinert myndighets- og forarbeid, som gjør at alle aktuelle myndigheter nå er involvert i arbeidet. Vi tar dette på største alvor, sier statsminister Mette Frederiksen.
Danmarks klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen sier rørledningslekkasjer ikke umiddelbart påvirker Europas gassforsyning.
– Bensintankene er nesten fulle, sier han, ifølge dansk TV2.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»