Ekspert: Forutsetning for taushet for all alvorlig organisert kriminalitet – Nyheter (Ekot)

Et svik mot beboere, ikke meld trusler og vold til politiet. Det mener gjengekspert Maria Wallin, etter P1-programmet Kalibers serie om taushetskulturen i Gøteborg kommune, som ikke fulgte reglene ved håndtering av en 14-åring i en familiebasert kriminalitet.

– Det er et enormt svik mot alle andre som blir tvunget til å bo hos disse naboene. Det er tross alt arbeidsgiverne som skal legge forholdene til rette for personalet, sier Maria Wallin, som jobbet i snart åtte år som analytiker i politiet og like lang tid i Gøteborg kommune med fokus på kriminelle nettverk. For snart tre år siden gikk hun ut i media og advarte om at ansatte i Gøteborg kommune så den andre veien når kriminelle gjenger traff byen, og hvis de slo alarm, fikk de ikke støtte fra sjefene sine. Siden den gang har ulike rapporter om taushetskulturen vist at hun har rett.

– Stillheten i miljøet, lokalsamfunnet og motviljen til å delta aktivt i rettssamfunnet. Det er en helt grunnleggende forutsetning for enhver større organisert kriminalitet, fortsetter han.

I en serie undersøkelser avslørte Kaliber hvordan unge menn med tilknytning til et familiekriminelt nettverk truet og terroriserte ansatte i byen som ikke våget å rapportere bekymringer til politiet, og hvordan sosiale tjenester ikke registrerte bekymringsmeldinger. Maria Wallin mener at når ansatte og ledelse unnlater å politianmelde alvorlige hendelser, går det ut over beboerne.

– Tenk over om du bor i dette området. Og du ser at ikke engang offentlige systemer tør å stå på egenhånd. Hvordan man skal ha det og hvordan man derfor skal våge å bidra til rettssystemet, bidra til etterforskningen.

Jonas Attenius (S) er president i Gøteborg bystyre:

– Jeg har det største ansvaret i denne byen og tar det veldig alvorlig. Hvordan kan vi støtte våre ansatte slik at de får et fornuftig arbeidsmiljø, for det er det det til syvende og sist handler om for meg som ansvarlig politiker her i Gøteborg. Hvordan kan jeg få disse personene til å føle seg trygge ved å rapportere bekymringer, for å fortsette med å rapportere til politiet? For i dag er jeg ikke det. Og vi må tenke på det, egentlig. Så hvordan gjør vi det? sier Athenius.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *