E-resepter vil være tommelfingerregelen, men gratissystemer har begrensninger

Formålet med e-resepter er å samle inn så mye informasjon som mulig om resepter som foreskrives og samles inn av pasienter i Nasjonalt legemiddelregister. E-resepter har vært brukt i praksis en stund nå. Men prognosen om at de skulle være den primære normen har blitt forsinket flere ganger fordi et gratis forskrivningsverktøy ikke har blitt fullført som planlagt.

Men nå er tiden endelig inne. Fra tirsdag 10. mai gjelder i hovedsak e-resepter, med noen få unntak hvor papirresepter fortsatt kan benyttes (se boks).

For de fleste leger og andre forskrivere betyr dette ingen endringer for øyeblikket, da de kan fortsette å bruke sine vanlige forskrivningssystem. For forskrivere i liten skala, som små praksiser eller pensjonister og andre såkalte rekreasjonsforskrivere, har imidlertid kostnadene ved et kommersielt forskrivningssystem noen ganger vært ansett som urimelige. Det ble derfor bedt om å opprette et gratis alternativ.

En av disse kom for ett år siden da Reseptteamet ble lansert, og siden november har det vært mulig å lage resepter innenfor det. Reseptregisteret skal fungere både som backup dersom forskrivernes vanlige system svikter, og som et gratis alternativ.

Men det har en rekke begrensninger. Funksjoner som for øyeblikket mangler er for eksempel muligheten til å fornye, endre og gjenopprette legemiddelresepter.

– Bare det å fornye er noe man ser på nå, sier Peter Alvinsson, avdelingsleder i E-helseetaten, som har ansvaret for forskrivningsteamet.

– Ingenting er bestemt ennå. Men hvis jeg måtte gjette, tror jeg denne funksjonen kommer.

Andre begrensninger er muligheten til å foreskrive og kansellere kommersielle varer, for eksempel injeksjonssprøyter, kanyler og testutstyr. Dette skal skrives på fordelskortet. Videre er det ingen beslutningsstøtte om for eksempel forskrivning til barn, kontroll av rimeligheten av dosering eller forskrivningsmønster.

I elektronisk helseforetak Håndbok det vises også til at Reseptteamet mangler informasjon om flere ting, blant annet allergier, resepter og medisinoppfordring. Og det er noe som sannsynligvis ikke engang vil bli håndtert av forskrivningsteamet i fremtiden, siden den informasjonen ikke overføres fra journalsystemene.

Leserne har imidlertid gjort Läkartidningen oppmerksom på at det er tekniske begrensninger. Du må for eksempel bruke en datamaskin med skjerm med høy nok oppløsning. Fungerer ikke med nettbrett eller mobiltelefon.

– Vi har fått forespørsler om videreutvikling, blant annet muligheten til å se innholdet på nettbrett eller mobiltelefoner. Men det tar vi ikke med i utviklingsplanen vår for i år, da vi er opptatt med annen innsats. Og vi har ikke fikset planen for neste år, sier Peter Alvinsson.

Men er det ikke utelukket at du utvikler støtte for mobile enheter?

– Nei det er ikke. Stillingen ble ikke tatt.

Peter Alvinsson påpeker at oppfordringen om støtte til ulike enheter må settes opp mot annen utvikling. I tillegg er e-helsetilsynets oppdrag å sørge for et system som fungerer som backup og for småskala utslipp. Det er ikke ment å konkurrere med kommersielle systemer på markedet.

– Vi har aldri fått i oppgave å utvikle en komplett reseptløsning som skal inneholde alt og mer, sier Peter Alvinsson.

Les også:

Nytt tilbud – hovedregel om e-resept i mai

Overlege varsler økt risiko med medisinliste

Anbefales ikke for Mac

Unntak fra e-resept som er hovedregelen

  • Ved et teknisk problem som umuliggjør elektronisk forskrivning.
  • Når pasienter skal hente medisiner i andre land.
  • Når forskriver vurderer at pasienten trenger beskyttelse, betyr det at opplysningene håndteres sikrere ved forskrivning på reseptskjema.
  • Andre spesielle grunner. Fravær av elektronisk system teller imidlertid ikke med der.

De tekniske forutsetningene for Forskriverhøgskolen er at forskriver bruker en datamaskin (stasjonær eller bærbar) med en skjermstørrelse på minst 14 tommer og en oppløsning på 1 920×1 080 piksler.

Reseptsjekken skal kunne fungere på ulike typer datamaskiner. Imidlertid anbefaler eHelsetilsynet nettlesere Windows og Chrome eller Edge. Mac anbefales ikke ennå, siden den plattformen ikke er testet nok.

Medisinsk tidsskrift 19-20/2022

Lakartidningen.se
(oppdatert 2022-05-12)

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *