Nettbrett, 3D-modeller og skytjenester: Digitaliseringen av byggebransjen er på vei oppover. I Stockholm sentrum pågår et prosjekt med nye digitale verktøy, men det krever endring i atferd og arbeidsmåter.
– Alle må føle seg involvert ellers går det aldri, sier Johannes Ris fra Byggstyrning.
Det ser nesten ut som en mine. En mindre laster går rundt og måker betongrestene av en mur som er revet, synlige stålbjelker peker mot ingensteds, og det er et stort tomt hull midt på eiendommen.
– Vi river hele interiøret og bygger nye etasjer for å få så mange kvadratmeter som mulig. Dette er en av Stockholms mest attraktive adresser, sier Johannes Ris, nestleder prosjektleder med tilleggsansvar for digitalisering.
3D-modeller i stedet for tegninger
Det er vanskelig å forestille seg nå hvordan det nye hovedkvarteret vil se ut etter oppussingen, men det blir tydeligere når Johannes tar frem nettbrettet og viser 3D-modeller av bygget fra prosjektet. De har helt hoppet over papirtegninger og all dokumentasjon og kommunikasjon skjer nå digitalt.
– Håndverkere må ha muligheten til å ta den riktige avgjørelsen uten å måtte stoppe. De trenger ikke sjekke et byggedokument på tomtekontoret, men får informasjonen direkte på stedet der det skal gjøres, sier han.
Det er Vasakronan som utfører totalrenoveringen av eiendommen sammen med Byggstyrning. Prosjektet er en «Construction Management» eller delt kontrakt på svensk. Byggeledelsen er prosjektleder og har ansvar for både planlegging og gjennomføring. De kjøper alle kontrakter og er ansvarlige for alt fra anleggsledelse og arbeidsledelse til implementering.
– Den delte kontrakten er en avgjørende brikke i puslespillet for at vi skal lykkes med digital konstruksjon. Vi får kontroll over hele kjeden og har en helhetlig tilnærming fra planlegging til gjennomføring. Vi ønsker å være på innsiden og slå ned til nivå med skrue og mutter så det blir så jevnt som mulig i neste fase av bygget, fortsetter han.
Bygget er delt inn i 50 ulike underentrepriser. Allerede i planleggingsstadiet har Byggstyrning tilpasset arbeidet med tanke på at det er mange kontrakter med ulik oppstart i prosjektet. De har en noe ny måte å designe på og tenker ikke i den klassiske bygningsplanleggingen med aktiviteter som skal gjennomføres.
– Vi ønsker å utnytte alle plassene i huset best mulig for å kunne jobbe så mange steder som mulig samtidig. For å få til dette deler vi huset inn i ulike soner og hver sone tilsvarer en ukes arbeid, fortsetter han.
I utgangspunktet skal det være en flyt der fagfolk for eksempel skal sette opp vegger i ett område i en uke. Når de flytter jobben til neste område kommer maleren inn og kjører delene sine i en uke før jobben overtas av neste installatør i kjeden. Alle har en uke på hvert område og går deretter gjennom hele prosjektet.
– Det blir som et løpende bånd gjennom huset. Det er en litt ny måte å tenke på hele prosessen med å få digitaliseringen til å fungere.
Digitalisering etter behov
Digitalisering er alltid basert på nødvendighet på arbeidsplassen. Utøveren må vite hva som må gjøres og hvordan det må gjøres. Det er i denne modusen Byggstyrning bruker 3D-modeller, BIM-modeller og nettbrett.
– Når fagfolk kan vri og snu i en 3D-modell, blir det lettere å forstå hva som skal bygges. All informasjon skal være tilgjengelig der du trenger den, når du trenger den.
Det utføres laserskanninger av utført arbeid gjennom hele prosjektet og modellene oppdateres fortløpende for å være så nøyaktige som mulig. I et gammelt hus stemmer faktisk ikke alltid forholdene med tegningene.
– Vi bruker 3D-modeller mye i produksjon og når vi designer. Ved å ta modellen til feltet kan vi forkaste tegningene helt. Tiden vi sparer kan designere bruke til å lage enda bedre modeller. Vi fortrenger tiden og bruker den til mer meningsfulle ting.
Arbeidet er dokumentert med hjelmmontert 360-kamera. Hver fredag går noen gjennom hele bygget og filmer de ulike delene av prosjektet. Resultatet lastes opp til en skytjeneste som lager et bilde for hvert sekund av filmen og deretter legges bildene ut på plantegningen.
– Vi på prosjektkontoret slipper å løpe frem og tilbake for å undersøke stedet. Vi kan se på bildene og se hvordan det var for en uke siden. Det er mange spørsmål vi kan få svar på ved å gå tilbake gjennom dokumentasjonen.
Sikkerhetspatruljen styres digitalt
Det gjøres også en vernerunde på byggeplassen en gang i uken, men hvem som helst kan når som helst opprette en ny sak i systemet dersom de oppdager en risiko for arbeidsmiljøet sitt. Alle saker kan sees på en skjerm som er plassert over arbeidsplassen.
– Vi har fått mye bedre tilbakemeldinger og kontroll på tiltakene slik at de faktisk blir iverksatt.
Det kan se ut til at det vil være en rekke programmer og apper som fagfolkene i rommet må administrere. Men Byggstyrning har samlet alt under én portal. Selv om det egentlig er et eget stykke programvare, føles det som et sammenhengende system. Vanskeligheten ligger i å endre etablert atferd og rutiner i alle faser av prosjektet.
– Det er menneskelig å være skeptisk når man blir tvunget til å gjøre noe på en måte man ikke er vant til. Det er ofte en liten terskel, men det er raskt nok for fagfolk å komme inn i denne digitaliserte måten å jobbe på. Målet med digitalisering er at vi skal jobbe mer effektivt. Men hvis vi ikke bygger engasjement for den nye måten å jobbe på, vil det ikke fungere. Alle må føle seg involvert.
Det er en innledende fase av prosjektet. De jobber nå med den innvendige rivingen og vil begynne å legge nye bjelkelag og ny betong i løpet av høsten. Etter jul starter montering av vegger, ventilasjon og strøm. Den skal være klar våren 2024 etter planen.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»