«Det politiske kartet er fullstendig tegnet om»

De siste årene har det politiske kartet blitt tegnet fullstendig om i Sverige. Sammenlignet med valget i 2018 virker regjeringsalternativene i dag annerledes. Alle som bygger sin regjering i dag vil derfor sannsynligvis finne helt andre regjeringskoalisjoner enn før valget i 2018.

Så ingen av de andre riksdagspartiene ønsket å samarbeide med Sverigedemokraterna, de fire borgerlige partiene gikk til valg som «Alliansen» og på venstresiden sto Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet.

I løpet av forrige periode endret det seg.

Det startet med Senterpartiet og Venstre som startet et organisert samarbeid med SV og Frp. Som svar på dette ble det tatt kontakter fra Kristdemokrater og Moderaterna med Sverigedemokraterna. Det som tidligere var utenkelig ble etter hvert et felles grunnlag for styring.

Da januaravtalen brøt sammen i fjor sommer, skiftet Venstre side. Samtidig har Senterpartiet slitt i sentrum, selv om det den siste tiden har fremstått stadig mer sannsynlig at partiet foretrekker å samarbeide med sosialdemokratene fremfor høyrepartier etter valget i september.

En annen lærdom fra forrige periode er at all regjering, også i mindretall, er avhengig av å ha et fungerende flertall i Riksdagen i ryggen.

De siste årene har det blitt stadig vanskeligere å nå dette flertallet. Dette skyldes hovedsakelig fremveksten av Sverigedemokraterna i Sverige og de andre partienes mening om SDs rolle i svensk politikk.

Flere kriser

Senterpartiets avvisning av enhver form for samarbeid med SD hindret lederen av M Ulf Kristersson fra å bli statsminister og bidro dermed til sosialdemokratenes varighet ved makten. Samtidig gjorde den uklare parlamentariske situasjonen Ss regjering vanskelig gitt motsetningene mellom Senterpartiet og Venstre. Det har vært flere politiske kriser, inkludert en statsminister som ble beseiret for første gang i et mistillitsvotum.

I den kommende valgkampen skal to regjeringsalternativer møte hverandre. En under ledelse av Sp, som også vil omfatte Miljøpartiet De Grønne, Venstrepartiet og trolig Senterpartiet. Den andre ledet av moderate, som også vil omfatte Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna og trolig også de liberale. Begge regjeringsalternativene inneholder interne spenninger og å danne regjering kan bli komplisert. For Magdalena Andersson (S) blir den store utfordringen å få V og C sammen, for Ulf Kristersson (M) handler det om å få L og SD sammen.

Den offentlige opinionstilstanden mellom disse to alternativene er også lik. Dersom et av småpartiene, Frp eller Venstre, skulle gå ut av Riksdagen, kan det påvirke hele regjeringsdannelsen.

Basert på SVT/Novus

Men den uklare parlamentariske situasjonen kan også åpne for andre samarbeid etter valget. Dette begrepet har vist det, der gamle partnerskap har blitt brutt og nye har oppstått.

Med SVTs applikasjon Bygg din egen regjering kan du teste deg selv hvilke muligheter ulike regjeringsalternativer har for å få flertall i Riksdagen. Her er selvsagt de mest sannsynlige alternativene, men også alle de andre mer eller mindre tenkelige eller utenkelige samarbeidene.

Build Your Government er knyttet til SVT/Novu Velgerbarometer og oppdateres så snart det kommer en ny meningsmåling. I forkant av valget vil dataene for Build Your Government bli oppdatert hver dag.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *