Samtalen, det P4 Västmanland var først ute med å rapporteredet innebærer en mer konfronterende tilnærming fra leger i deres arbeid for å gjøre seg hørt av regionen.
Bak oppfordringen står Joel Särnefält, ST-lege ved radiologiklinikken i Västerås og assosiert styremedlem i legeforeningen i Västmanland, og Annika Gunnarsson, overlege ved barne- og ungdomsklinikken og visepresident i samme forening.
Hvorfor startet du en samtale?
– Fordi vi prøvde å jobbe mot NAV-arbeidsgruppen i bakgrunnen, men det gikk ikke. Derfor endret vi strategien vår. Vi ønsker en løsning på dette. Det er ingen verdi i seg selv med en konflikt, men vi prøvde og prøvde og fikk ingen resultater, så det var ingen annen utvei, sier Joel Särnefält.
Hva er ditt viktigste budskap?
– At det ikke trenger å bli et nytt NKS, Nye Karolinska, og at man må lytte seriøst til driften og meningene til personalet i tilfelle det blir et egnet sykehus.
Ifølge Joel Särnefält kan NAV-arbeidsgruppens tjenestemenn som legene har vært i kontakt med sies å ha lyttet til en viss grad, men ikke på en måte som betydde noe vesentlig. Bare mindre endringer er notert, selv om regionen har skrinlagt planene for et fullt åpent kontorlandskap.
I samtalensom 248 leger i Västmanland har meldt seg på til dags dato, påpeker legene at det er utpekte arbeidsplasser for kun halvparten av legene på legevakten, at veggene er laget av glass for å skape en følelse av åpenhet og «at de administrative rommene nær klinikken gikk opp i røyk for å bli erstattet av flexrom delt med mange arbeidsstasjoner på liten plass».
«Dette er bare noen få eksempler på hvordan NAV følger i fotsporene til det skandaløse NKS-sykehuset», fortsetter legene i oppropet.
Det er ingen mulighet for å jobbe i fred, understreker radiologen.
– Det er ikke plass til opphold. Det er ingen reell plan for hvordan vi kan ha fred og ro, som å sitte hver for seg i fem minutter i nærheten av klinikken. Generelt er det fortsatt for mange på for liten plass, sier han og viser til de planlagte administrative arbeidsrommene.
Slike for små plasser kan også påvirke jobben med å opprettholde pasientens konfidensialitet, legger han til.
I tillegg til den generelle mangelen på innflytelse er det også mange detaljerte kliniske forhold å kritisere, påpeker legen.
Siden minst 2021 har regionens legeforening oppfordret beslutningstakere til å lytte mer til leger. Hva er din analyse av det faktum at folk ikke har lyttet bedre ennå?
– Ja, vi har hatt en dialog lenge, men jeg tror vi har litt ulike tilnærminger til hvordan vi skal forholde oss til problemene, sier ST-legen som har vært engasjert i saken på vegne av legeforeningen siden starten av året.
Hans oppfatning er at kritikken ikke har nådd fram til politikerne, men at den har holdt seg på embetsnivå i NAV-arbeidsgruppen.
Nå må man gå videre og kontakte politikere for å bli hørt. Hvordan ser du for deg denne jobben?
– Så langt har vi bare hatt en og annen uformell samtale. Vi kommer nok til å ha litt mer personlig kontakt ansikt til ansikt. Vi planlegger også å ta opp sakene på et kommende legemøte, hvor NAV arbeidsgruppe og forhåpentligvis også politikere fra regionen vil være representert.
På Västmanland-siden svarer en av de ansvarlige tjenestemenn at sykehusprosjektet er et politisk vedtak i regionrådet og at de har jobbet sammen med fagforenings- og næringsrepresentanter i forkant av vedtaket.
»Før vedtak i regionrådet var utformingen av avdelingene koordinert og bestemt av respektive driftsleder. Planleggingen ble gjennomført sammen med representantene for virksomhetene og de tillitsvalgte for disse virksomhetene, inkludert representanter for legeforeningen. Planleggingen av avdelingens utforming fant sted mellom 2018 og 2021», skriver Victoria Hörnedal, programleder for Nytt akuttsykehus Västerås, NAV, i Läkartidningen.
Läkartidningen 24/2023
Lakartidningen.se
(oppdatert 2023-06-14)
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»