Det betyr den nye kjønnsidentitetsloven

Norge: I 2016 ble det mulig for norske statsborgere fra fylte 6 år å endre kjønn i folkeregisteret. Barn mellom 6 og 16 år krever godkjenning fra minst én foresatt for å gjøre endringen. Endringen gjøres ved å fylle ut et skjema og ingen undersøkelse er nødvendig.

Danmark: En lov om kjønnsidentitet basert på selvidentifikasjon ble innført i 2014. En person som føler at han eller hun er det motsatte kjønn kan få tildelt et nytt personnummer fra den dagen han eller hun fyller 18 år. Til formålet kreves det en skriftlig ønskeerklæring, som søkeren endelig kan bekrefte etter seks måneders betenkningstid. Reduksjon av angrefristen og senking av aldersgrensen utredes.

Finland: En ny translov ble innført i april 2023 som skiller den medisinske prosessen fra den juridiske prosessen. Nå for tiden har finnene fra den dagen de fyller 18 år rett til å varsle om endring av juridisk kjønn. Den forrige loven krevde både medisinsk diagnose og tvangssterilisering, noe som blant annet ble kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner for brudd på den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Island: En registrert kjønnsskiftelov ble vedtatt i 2019, som betyr at personer over 15 år har rett til å få endret sin juridiske kjønnsidentitet uten rettssak. Personer under 15 år kan be om endring av registrert kjønn med samtykke fra sine foresatte.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *