Den svingete veien til en litauisk olympier: skigåing, arbeid på norsk fabrikk og nok en test under lekene

Det hele skjedde på den sportslige veien til M. Vaičiulis, en sykdom som tvang ham til å avbryte alt for en stund og jobbe i Norge for å ha en grunnleggende levebrød.

Den yngste av landslaget (21), som deltok i Vancouver-lekene 2010, tok 54. plass og ble nummer 18 i lagsprintrennet med Mantu Strolia.

M. Vaičiulis måtte imidlertid presse tidlig å stoppe knapp. Det var rett og slett ikke noe annet valg. Selv om utøveren hadde planer om å delta i OL 2014 i Sotsji, Russland, var alt forvirret av borreliose forårsaket av flåtten.

Utøveren måtte hvile i flere år.

«Så la vi akkurat merke til at det var en tvungen pause etter lekene i Vancouver. Jeg startet VM året etter, men om sommeren fikk jeg borreliose og fikk kreft. Jeg kunne ikke trene. idrett på en stund, men det var den drømmen å starte kampene igjen.

Jeg håpet å delta i Sotsji i 2014, men bare noen måneder før jeg følte meg mer eller mindre frisk, hadde jeg fortsatt tid til å forberede meg til kampstart, sa utøveren.

Men skiløperen, helt restituert, skyndte seg tilbake på jobb og var tilbake i full fart. M. Vaičiulis tilbrakte mesteparten av tiden sin på trening i utlandet, noen ganger med å prøve å utnytte den litauiske vinteren, og M. Vaičiulis vant en billett og startet i 2018. på Pyongyang vinter-OL, hvor han forble 44. i konkurransen. 1,5 km fristil. Med Mantova Strolia oppnådde han 25. plass i lagstafetten.

Men så måtte jeg klikke igjen å stoppe knapp.

For første gang på ski

M. Vaičiulis, som vokste opp i Ignalina, ble oppfordret til å tråkke på ski av sin mor Dalia, som hadde vært veldig engasjert i ski hele livet og allerede jobbet som trener på den tiden.

«Moren min drev med idrett også, da jeg ble født jobbet hun som trener, så jeg gikk også på ski. Jeg var 7 år gammel, den gang gikk jeg i første klasse og ble invitert til å prøve det. Slik var min reisen begynte.», fortalte M. Vaičiulis til tv3.lt.-portalen.

Fyren forsto finessene i denne sporten ganske godt, og som han sier, gikk alt ganske bra med en gang.

«På en eller annen måte følte jeg meg ganske bra på skiene fra start, det var greit. Først husker jeg at de ga meg treski, og så fikk jeg bedre.» Jeg så nok at jeg er ganske fast og jeg kommer ikke til å treffe de første treet like raskt,» sa atleten.

Litauiske representanter i vintersport i vårt land står også overfor naturlige problemer. Hvor er den vinteren? Selv om han har drevet med vintersport i noen år, er det vanskelig å planlegge når alt avhenger av naturens ynde.

Derfor må M. Vaičiulis, som mange representanter for vintersport, ofte tilbringe tid i leirer i utlandet.

«Jeg husker at vinteren var god nok for oss for 20-25 år siden, men det siste tiåret kunne det vært vanskeligere å forutse, det er virkelig mangel på natursnø for å kunne trene fullt ut. Så disse vanskelighetene dukker alltid opp .

Jeg har mye tid å bruke på trening i utlandet, hvor forholdene er veldig gode og alltid stabile. I starten av sesongen drar vi vanligvis til Finland for å trene. Det er allerede slik at vi vanligvis holder oss helt på snøen i utlandet enn hjemme, sa skiløperen.

Jeg jobber i Norge

Uansett hvor entusiastisk entusiasmen og ønsket om å kjempe i enhver sport er, noen ganger er det et elementært spørsmål i livet: hva skal man overleve fra? Uten å demonstrere stabile resultater i konkurranser på høyeste nivå, får ikke utøveren en stabil inntekt.

Det er støtte fra idrettsforbundet eller LTOK, men det er ofte ikke nok. M. Vaičiulis følte også at han, noe han åpent innrømmer, ikke kan tjene penger på ski, så det var et stadium i livet hans hvor han måtte endre alt drastisk.

«Det er ingen fortjeneste, ingen inntjening, ikke en gang noen idretter hindrer å få jobb. Selvfølgelig var det besparelser på reiser eller mat, men det var ikke nok,» sa M. Vaičiulis.

Idrett igjen etter 2014 dro han på jobb i Norge i et par måneder, og returnerte deretter til Ignalina, hvor han jobbet i flere år ved byens profesjonelle teknologi- og forretningsopplæringssenter.

Deretter fulgte det nevnte 2018. Pyongyang-OL, etterfulgt av kardinalpass og arbeid i fiskebutikk i Norge. M. Vaičiulis innrømmer at arbeidet ikke var lett, det krevde mye fysisk styrke, lange arbeidstider, men det var et valg av de to sammen med kona.

«På den tiden planla vi også et bryllup, bygde et hus og det virket som andre ting som trengte elementære penger. Vi måtte bare tjene penger, vi syntes begge at det var en god tid nå,» sa M. Vaičiulis.

Det tok litt tid før det litauiske ekteparet bestemte seg for at de hadde jobbet flere år i Norge. Opprinnelig returnerte kona til M. Vaičiulis til Litauen, og senere dro idrettsutøveren selv til hjembyen. Mens han jobbet i utlandet, glemte ikke skiløperen å gå på ski.

«Jeg trente litt mens jeg jobbet der, men å jobbe hardt blir tydeligvis bare en støtte, for noen ganger har jeg ikke lyst og har ikke så mye tid. Men samtidig vil de ikke knekke helt , i hvert fall for å holde meg i form, bare for å føle meg bra I de årene hadde jeg reist tilbake til Litauen flere ganger for å delta i konkurranser med skøyter og ski.

Jeg husker at jeg startet i slutten av juli i fjor og alt gikk ganske bra. Så på en eller annen måte tenkte jeg på å drive med sport igjen, komme tilbake og hvorfor ikke? Jeg ønsket også å ta en pause fra utlandet, og min kone var allerede sint, fordi det var en liten periode da jeg var der alene og allerede var i Litauen, sa Olympian M. Vaičiulis til tv3.lt-portalen. .

Mantas Strolia og Modestas Vaičiulis kom ikke til finalen.

Skiløperen konkurrerte i vinter-OL i Beijing. I praksis, så snart han kom tilbake, gikk M. Vaičiulis til verdenscupscenen.

De gode resultatene gjorde at han kunne vinne en billett til lekene. Riktignok, selv om det den gang så ut til at toppetasjene var klare til å holdes bare noen måneder tidligere, ble det klart at OL var utsatt et år.

Mangel på konkurranse og mål i Beijing

Skiløper M. Vaičiulis, som skal delta i sitt tredje vinter-OL, innrømmer at fjorårets personlige resultater ikke var noe eksepsjonelt, men de har fortsatt et mål.

«Jeg strålte ikke på noen måte i fjor, resultatene mine er ikke veldig gode. Det var som om jeg ville ha mer, men nå har jeg fortsatt mål for OL, all innsats er fokusert på de konkurransene,» sa L « atlet.

Hva er disse målene?

«Jeg vil gjerne være på topp tretti. For fire år siden var målet tre sekunder unna. Da var jeg 42, men nå vil jeg ta det spranget», forsikret olympieren.

M. Vaičiulis vil delta i sprint- og teamsprintrenn i Beijing. Det vil avhenge av landslagstrenerne om utøveren deltar på den lengste distansen på 15km, men olympieren innrømmer selv at han neppe ville vist et bedre resultat der.

En erfaren 32 år gammel idrettsutøver har sett alt gjennom hele karrieren. Skiløperen, som har drevet med idrett i snart 25 år, peker på mangel på konkurranse, noe som selvsagt noen ganger hindrer idrettsutøvernes utvikling.

«Så la vi bare merke til at det ikke var mye konkurranse, og noen ganger falt forventningene naturlig nok. Jeg er en av de mest dyktige skiløperne siden 2010, men jeg var fortsatt ung på den tiden. Men ti år har gått og det er knapt noen. som kommer på hælene mine. Til tross for at jeg er tilbake etter en pause på mer enn to år. Det er et problem her», sa M. Vaičiulis i samtale med tv3.lt.

«Noen idrettsutøvere har gått over til skiskyting, noen skiløpere har rett og slett lansert sporten. Selv en av trenerne til seniorlandslaget jobber nå kun med små barn. I mange tilfeller med noen idrettsutøvere er det bare entusiasmen og ikke noe mer, den virkelige motivasjon for at det trengs.Og jeg vet ikke hvorfor nivået vårt stiger Unge er ikke inkludert, løsninger mangler og fra regjeringstoppen Hvis vårt generelle nivå innen 2018. fortsatt var stabilt, har det falt en mye siden det året, sa han skiløperen.

Til tross for dagens problemer i litauisk skipolitikk, ser M. Vaičiulis frem til sitt tredje OL.

I de siste dagene av fjoråret beseiret M. Vaičiulis alle konkurrentene og vant gull i sprintkonkurransen for menn 1,1 km fristil i Lithuanian Outdoor Ski Cup.

I mellomtiden, allerede i 2022, i begynnelsen av januar, i etappen av den litauiske skikonkurransen i Ignalina, triumferte M. Vaičiulis både i fristilssprinten og i klassisk sprintstil. Han var raskest både i kvalifiseringen og i finalen.

Med stadig mindre tid i Beijing, åpnet M. Vaičiulis med å si at det ikke er noen stor entusiasme, men han gleder seg allerede til OL rundt hjørnet.

Vinter-OL i Beijing finner sted fra 4. til 20. februar. TV3-kanalgruppen er den offisielle kringkasteren av OL i Litauen.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *