Mads Gilbert befinner seg i Kairo, Egypt, og kan ikke gå inn i Gaza på grunn av den israelske blokaden av området. Han er professor i akuttmedisin ved Universitetssykehuset Nord-Norge og tilbrakte mye tid på sykehus i Gaza by, som han fortsatt har daglig kontakt med.
– Sykehusene er overfylte med både skadde pasienter og pasienter som vanligvis krever sykehusbehandling, sier han.
De to største sykehusene i Gaza by er Al Shifa og Al Quds Hospital. Mads Gilbert jobbet hovedsakelig med det første og melder om en drastisk økning i antall pasienter.
– Det er vanligvis 700 senger på sykehuset, men det er i dag over 1.900 pasienter som behandles der, ifølge Mads Gilbert.
«Jeg kan ikke gå gjennom sykehuset»
I tillegg til pasientene som blir tatt hånd om, er det over 50.000 flyktninger som har funnet tilflukt i sykehusbygget.
– Det er folk i korridorene, på venterommene og overalt. Det er nesten umulig å gå gjennom sykehuset nå, sier Gilbert.
Elektrisiteten til sykehuset er begrenset, og hundrevis av pasienter ved Al Shifa sykehus er avhengige av behandlinger som krever strøm. Ifølge Gilbert er det mer enn 150 personer som tas hånd om på respiratorer, 50 nyfødte i kuvøse, rundt 50 pasienter i dialyse og flere hundre pasienter på intensivavdeling, som må overvåkes med overvåkingsverktøy.
– Hvis strømmen forsvinner, vil disse pasientene dø, sier Gilbert.
IDF: Sykehus er gjemmesteder for terrorister
Den israelske hæren (IDF) har tidligere anklaget Hamas for å utnytte Gazas sykehus til militære formål.
– Hamas har gjort sykehus til kommandosentre og gjemmesteder for terrorister, sa IDF-talsmann Daniel Hagari på en pressekonferanse.
Hamas svarer på sin side på anklagene. Ezzat El-Reshiq, talsperson for den politiske grenen av Hamas, skriver i et innlegg på Telegram at Hagaris påstander er grunnløse.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»