Analytikere som Al Jazeera spoke beskriver al-Sudani som en erfaren politiker med en moderat profil som kan være lettere for motstandere å akseptere enn andre på samme politiske arena.
Det store spørsmålet er hvordan nominasjonen vil bli mottatt av tilhengere av den militante sjia-predikanten og politikeren Muqtada al-Sadr, som stormet parlamentet og deretter presidentpalasset i sommer. Voldsutbruddet er knyttet til al-Sudanis bånd til Nouri al-Maliki, statsminister fra 2006 til 2014 og fortsatt en innflytelsesrik skikkelse i landet.
– Sadristene ser på al-Sudani som al-Malikis mann, og derfor forventer de at al-Sudani skal presse al-Malikis linje for å ramme sadistenes posisjoner i staten og dens institusjoner og dermed selve bevegelsens overlevelse, sier Zeinab Shuker, førsteamanuensis ved Sam Houston State University i Texas, USA.
Iran støttet mot Iran mot
al-Sadr har vært en viktig aktør i irakisk innenrikspolitikk i nesten 20 år, først som en aktiv motstander av den amerikanske okkupasjonen, nå som en motstander av iransk innflytelse. Partiet hans vant flest stemmer ved parlamentsvalget i oktober 2021, men klarte ikke å danne regjering og forlot parlamentet om sommeren.
Hans partimedlemmer ble erstattet av andre, som favoriserte iransk-støttede partier. Bak lanseringen av al-Sudani som ny statsminister står også en koalisjon av flere iransk-støttede partier. Hans eget parti har bare tre av 329 seter i parlamentet.
al-Sudani begynte sin karriere som ordfører i hjembyen Amarah i det sørøstlige Irak. Fra 2010 til 2018 satt han i regjering, først som minister for menneskerettigheter og deretter som minister for sosialsaker og arbeidsmarked.
De kurdiske partiene er uenige
Den nyvalgte presidenten er 78 år gamle Abdul Latif Rashid, som tidligere fungerte som minister for vannressurser.
Presidenten har hovedsakelig en seremoniell funksjon og skal ifølge en avtale fra 2003 være kurdisk. Presidenten må være sjiamuslim og parlamentets formann må være sunnimuslim.
Uenighet mellom de dominerende kurdiske partiene KDP og PUK om presidentskapet bidro til den lange fastlåsningen etter valget. Nå har Rashid vunnet avstemningen i parlamentet med 162 stemmer mot 99 for tidligere president Barham Salih, melder Reuters.
Minst ni raketter ble skutt mot parlamentsbygningen i forbindelse med avstemningen, skrev han Nyhetsbyrået AP. Bombingen førte til at avstemningen ble forsinket.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»