Den føderale regjeringen kjøper gass for 1,5 milliarder euro: Polen og Norge bygger «Baltic Pipe» igjen.

Den føderale regjeringen kjøper gass for 1,5 milliarder euro
Polen og Norge bygger «Baltic Pipe» igjen.

Med tanke på krigen i Ukraina og slutten av Nord Stream 2, prøver europeiske land allerede å takle den fremtidige mangelen på gass. Polen og Norge bygger igjen en gassrørledning, som fikk den nødvendige danske tillatelsen trukket tilbake.

Byggearbeidet med en gassrørledning under Østersjøen mellom Polen og Norge er gjenopptatt. Det danske miljødirektoratet har gitt en ny tillatelse for «Baltic Pipe»-rørledningen, sier det danske selskapet Energinet. Prosjektet ble stoppet etter at Miljødirektoratet trakk tilbake plantillatelsen for den danske delen i 2021 av dyrevelferdshensyn.

Anleggsarbeidene på rørledningen i Øst-Jylland og på vestsiden av Fyn, som er innstilt siden mai i fjor, kan nå fortsettes, opplyser nettoperatør Energinet. Rørledningsoperasjonene skal etter planen starte i januar 2023.

Rørledningen skal forsyne Polen med norsk gass og dermed gjøre landet mindre avhengig av russisk gass. I 2019 sa Polen at de ikke ville forlenge kontrakten med det russiske gasselskapet Gazprom utover 2022. Polen mottar for tiden to tredjedeler av gassen fra Russland.

Tyskland kjøper en liten reserve av gass

I forrige uke suspenderte Tyskland det kontroversielle Nord Stream 2-rørledningsprosjektet som svar på Moskvas anerkjennelse av utbryterområder i det østlige Ukraina og har allerede tatt de første skritt for å øke gassreservene noe.

Den føderale regjeringen kjøpte gass for 1,5 milliarder euro som reserve i overskuelig fremtid. Regjeringskretser har bekreftet en tilsvarende rapport fra nyhetsportalen «The Pioneer». Portalen viste til et brev fra den parlamentariske statssekretæren i det føderale finansdepartementet, FDP-politiker Florian Toncar. Finansdepartementet har gitt grønt lys til en tilsvarende forespørsel fra Økonomidepartementet. Forbundsdagens budsjettkomité ble ikke konsultert som vanlig i lignende saker. Den første leveransen er derfor ventet å finne sted 1. mars, ifølge finansdepartementet. Betalinger for gass bør skje «svært raskt».

En rapport fra nyhetsbyrået Dpa avslørte ikke hvem som leverte gassen til Tyskland. I tillegg til Russland får Tyskland generelt gass fra Norge og Nederland.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *