De vil bygge et karbondioksidsug i Norge – det er så mye det skal fange opp

Det kan bygges en ny karbondioksidavtrekker i Norge som er i stand til å fange opp til en million tonn karbondioksid per år. I så fall vil det være landets første kommersielle DAC-anlegg og et av de største i verden.

Hold deg oppdatert! Meld deg på vårt populære (og gratis) nyhetsbrev her.

Mange snakker om CCS, karbonfangst og -lagring, eller karbonfangst og -lagring. Det er en teknologi basert på høyere punktutslipp og egner seg derfor for eksempel for kullkraftverk og sementindustrien.

Men blant de som ikke har denne typen utslipp med høyere konsentrasjoner av karbondioksid, har fokuset vært på en slags slektning av CCS, det som kalles DAC, Direct air capture. Denne teknologien innebærer å fange karbondioksid direkte fra luften. Det er en dyrere og mer energikrevende prosess enn CCS, men det kan potensielt bidra til at langdistanselandbruk og luftfart i større grad kan gjøre noe med utslippene sine.

Det største DAC-anlegget i dag ligger på Island og kan samle opp til 4000 tonn karbondioksid per år. Det er nå planer om å bygge et mye større anlegg i Norge med kapasitet til å høste inntil én million tonn karbondioksid årlig.

For å vite mer: Hvor realistisk er det å fange karbondioksid direkte fra luften i Sverige?

Selskapene Carbon Removal, Carbon Engineering og Oxy Low Carbon Ventures har inngått et samarbeid om dette. Hvis planene blir til virkelighet, vil de etablere Norges første kommersielle DAC-anlegg, hvor det fangede karbondioksidet skal lagres for å hjelpe permanent å fjerne karbondioksid fra luften. ifølge en pressemelding.

Når anlegget kan være i gang er det ikke klart.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *