Årets vinner på Vårdgala. Foto: Ulf Huett.
Man bygger broer for sine kreftpasienter. De andre hjelper flere med å få dialyse hjemme. Jasmine Glantz fra Malmö Oncologist og Östersund Hospital Dialysesykepleiere mottok Vårdförbundprizet på Vårdgala i dag.
«Tenk deg å være vertskap for en galla kun for vinnere. For meg er det du gjør verdt så mye mer enn alle målene og seirene. Hver dag setter du verdensrekorder i selvtillit, selvtillit og kunnskap!»
Så sportsjournalist og foreleser Patrick Ekwall startet Vårdgala 2022. Med sin personlige historie om kona Hanna, som døde av brystkreft i en alder av 39, benyttet han anledningen til å hylle helseheltene som var blant publikum eller koblet til via nettet.
Drøyt 350 mennesker strømmet til Stockholms Oscarteater fredag ettermiddag for å være vitne til den første fysiske Vårdgalaen på to år.
Totalt ble det delt ut fem priser under gallaen. Den største, Vårdförbund-prisen, deles i år av Jasmine Glantz fra onkolog i Malmö og dialysesykepleiere fra Östersund sykehus. De to prisvinnerne vil motta 250 000 SEK hver.
– Jeg er sjokkert fordi jeg var helt overbevist om at de andre skulle vinne! De er veldig dyktige. Jeg mener, for selv om jeg vanligvis har god selvtillit som sykepleier, følte jeg at de hadde det mye bedre, sa Jasmine Glantz svært fornøyd etter prisutdelingen.
Hva tror du fikk deg til å vinne?
– Jeg gjorde det ikke alene. Mye takket være at jeg hadde en leder som trodde på meg. Dette gjelder også for alle de andre selskapene jeg har samarbeidet med om prosjektene mine, uten dem hadde min visjon forblitt bare en idé.
Hva skal du med pengene?
– Ingen ledetråder! Jeg trodde ikke jeg kom til å vinne, så jeg tenkte ikke så mye fremover.
Jasmine Glantz hadde blitt nominert for sitt arbeid hos onkologen i Malmö. Gjennom en rekke ulike prosjekter har hun bygget broer for sine pasienter og lagt til rette for deres omsorg. Den har blant annet sørget for at flere pasienter kan få cytostatika i sykehusomsorgen.
Dialysesykepleiere i Östersund får også ros for arbeidet med å gjøre en forskjell for pasientene. Ved hjelp av moderne teknologi har de forbedret overvåkingen av dialysepasienter hjemme. I dag har andelen pasienter som gjennomgår hjemmedialyse økt fra 15 til 60 %.
Det var en rørt Marina Förström som måtte svare på hva prisen betyr for de fem sykepleierne.
– Jeg er helt overveldet! Vi gjorde det sammen og vi vet at det betyr mye for pasientene våre. De satt alle hjemme og krysset fingrene for oss.
Den tredje kandidaten til Vårdförbunds pris, psykiatrisk sykepleier Caroline Hjalmarsson, fikk dermed andreprisen, som ble delt ut med diplom og blomster.
Årets serviceleder var Jenny Grälls ved Ersta Diakoni Juliahemmet i Uppsala. Han fikk prisen for blant annet sitt individualiserte lederskap.
– Denne prisen sier egentlig mer om mine ansatte enn om meg. Takket være dem kan jeg være den sjefen jeg vil og den rebellen jeg er, sa Jenny Grälls da hun forlot Oscar-teatret for å tilby arbeidsgruppen sin champagnen hun allerede ble lovet da hun ble nominert
De to andre nominerte til Årets omsorgsleder var Tina Gustafsson og Anette Grahn.
Som tidligere annonsert ble Årets studentveileder ambulansesykepleier Helena Ousbäck fra Skara. Dialogteamet, avdeling Östergötland er kåret til årets rekruttstjerne.
Nytt av året var Disaster Preparedness Award. Han dro til Røde Kors og deres arbeid med familieoppsporing og gjenforening for mennesker som flyktet.
I tillegg til prisutdelingen talte også det svenske helseforbundets president Sineva Riberio, helseminister Acko Ankarberg Johansson og den svenske oversykepleieren Charlotta George. Kveldsunderholdning ble levert av det spesielt navngitte bandet Vårdförbandet og sanger, og også anestesisykepleier, Faith Katembo, som deltok i Melodifestivalen i fjor.
Om Vårdförbund-prisen
- Hvert år premierer Vårdförbundet i samarbeid med Folksam medlemmer som jobber med å forbedre pasientene ved hjelp av personsentrert omsorg.
- Prissummen på SEK 500 000 er en av de største svenske prisene innen helsevesenet.
- Prisen deles ut på Vårdgala, 18. november, på Oskarsteatern i Stockholm.
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»