De moderates opprop til regjeringen: Frys mottaket av flyktningkvoten

Siden 2014 har Sverige i gjennomsnitt gitt 23 000 oppholdstillatelser til asylsøkere per år. Ifølge moderatene er det dobbelt så mange som i Danmark, Norge og Finland til sammen. I samme periode ble 31 000 flyktningkvoter valgt ut og autorisert til å komme til Sverige gjennom FNs flyktningorgan UNHCR. Moderaterna ønsker på sikt å gå over til et rent kvotert flyktningmottak, men kvoten på rundt 5000 personer Sverige godkjente i år må nå stoppes, mener partiet.

– Kommunene må nå ha mulighet til å fokusere fullt ut på de fra Ukraina. Det er mange som ønsker å hjelpe, men som ikke samtidig kan belastes med høy innvandring generelt, sier Maria Malmer Stengard.

Ifølge et scenario fra det svenske migrasjonsverket forventes 200 000 ukrainere å flykte til Sverige bare til våren. Til sammenligning er 5000 personer gjennom kvotesystemet et lite tall. Men moderatene påpeker at Sverige ikke stiller noen krav på integreringsevnen til kvoten av utvalgte flyktninger. De trenger for eksempel ikke å kunne engelsk, noe som kreves av andre land.

Den trenger omsorg og oppmerksomhet

– Flyktningmottakssatsen er forbundet med store problemer for kommunene, da det dreier seg om personer langt fra arbeidsmarkedet og som ofte også trenger stor pleie- og omsorgsinnsats, sier Maria Malmer Stengard og gjentar samtidig partiets krav om en bred innstramming av migrasjonspolitikk opp til EU:s minimumsnivå. Disse inkluderer avskaffelse av unntak fra underholdskrav og innføring av språkkrav for statsborgerskap. Også dette bør gjennomføres raskt, mener M.

– Hvis vi ikke stivner nå, vil vi ha en mye dårligere evne til å hjelpe de som flykter fra Ukraina.

Med dagens forslag om å blokkere mottaket av flyktningkvoten, gjør moderatene delvis noe til felles med Sverigedemokraterna, som for en uke siden tok til orde for totalstopp for mottak av flyktningkvoten og alle andre migrasjoner knyttet til asyl, med unntak av Ukraina.

SD sa også at kun ukrainere skal få komme, ser du risikoen for å bli anklaget for en slags kynisme?

– Nei, jeg synes vårt forslag er en konkret og solid politikk for å takle denne svært vanskelige situasjonen og for å kunne ta ansvar for å hjelpe Ukraina, sier Maria Malmer Stengard.

Appellerer til regjeringen

Moderaterna vil presse på for en flyktningforbudskvote i Riksdagen.

– Men den enkleste og raskeste måten ville vært om regjeringen selv tok initiativet, så vi oppfordrer dem til å gjøre det nå i denne nødssituasjonen. Med tanke på hvordan regjeringen holder sin posisjon i situasjonen som har oppstått, bør de også være interessert i å snu hver stein.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN

Migrasjonsminister Anders Ygeman (S) utelukker ikke et forbud mot fordrevne.

– Nei, absolutt ikke, hvis vi får 200.000 flyktninger fra Ukraina, påvirker det selvfølgelig vår evne til å ta inn flere. Jeg har allerede diskutert dette med UNHCR, men det er for tidlig å si nøyaktig hvordan det vil bli.

Ifølge Anders Ygeman har UNHCR forståelse for Sveriges situasjon med historisk høyt mottak, løftet om en større andel flyktninger og også et stort antall flyktninger akkurat nå fra Ukraina.

– Det vil alltid være et kompromiss, men det er et jævla vanskelig kompromiss å inngå, sier Ygeman.



FOR Å VITE MER: Alarmen: handel med kvinner og barn fra Ukraina
FOR Å VITE MER: Premium Ukrainske flyktninger vil ikke være et nytt 2015
FOR Å VITE MER: Premium Ygeman: «Vi har lært leksjoner fra 2015-krisen»

Se også:

Migrationsverkets svar på håndhevingskritikk: «Det tok ikke lang tid»

Mikael Ribbenvik, generaldirektør i Migrationsverket, holdt fredag ​​pressekonferanse sammen med Anders Ygeman (S), migrasjons- og integreringsminister.

Region Skåne sier nei til identitetskontroll ved grensen

Ygeman (S): «Ikke helt uventet».

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *