Dans som en rekreasjonsaktivitet og treningsform er ikke bare morsomt, men også nyttig. Takket være den kreative effekten av bevegelsesformen på hjernen, kan demens unngås for eksempel hvis du danser.
Bevegelse til musikkens rytme stimulerer flere sanser
Dans har fordelen av å aktivere ikke bare kroppen, men også hjernen fordi den fremføres til musikk. Hørselsinntrykk i kombinasjon med bevegelse øker hjernestimuleringen på flere fronter og dermed også vårt langsiktige velvære.
Musikkinstrumenter, dans og brettspill holder demens i sjakk
Hanna Poikonen er nevrologisk forsker ved Universitetet i Helsingfors. Han skrev en avhandling om den positive effekten av dans på hjernen vår. Hun mener at eldre som spiller ett eller flere musikkinstrumenter, danser eller spiller brettspill reduserer risikoen for å bli rammet av demens. Aktiviteter av denne typen viser seg å være positive for hukommelsen.
Personer med Parkinsons sykdom kan også dra nytte av virkningen av dans. Kroppens hormonnivå endres og kan for eksempel virke avslappende og senke nivået av kortison i kroppen. Dette kan igjen motvirke fysiske stressreaksjoner.
Grounding, en afrikansk dans for å kurere stress
Heli Ristiniemi er fysioterapeut ved en antistressklinikk i Stockholm, hvor hun jobber med mennesker som søker hjelp for utbrenthet. Bruk grounding, en form for danseterapi hentet fra afrikansk dans og rytme.
– Det er en frihet. Ved jording blir tanken frigjort av bevegelse i dans. Tanken må styre dansen. Tanke, fantasi og lyst utløser glede. På denne måten påvirkes pusten positivt, til det punktet blir normal, hvis du føler deg stresset.
– Det skjer av seg selv, sier Ristiniemi. Helt motsatt av hva som skjer med pusten når vi føler oss spente. Stress blokkerer all energi, pust og tenkning. Med denne (afrikanske) danseformen og med bevegelsesfrihet generelt, går vi tilbake til det vi var fra begynnelsen.
– Det som er mest internt og originalt, må i stedet se frem i oss.
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»