Den økonomiske offensiven fra vestlige land mot Russland intensiveres. Enkeltpersoner, selskaper og banker vil bli rammet av de harde sanksjonene som er varslet siden president Putin beordret en angrepskrig mot Ukraina.
Sberbank, den største banken i landet, for eksempel, vil være fullstendig avskåret fra alle transaksjoner i verdens dollarvaluta.
Men Gazprombank, den tredje største russiske banken og den viktigste i drivstoffbransjen, stikker av. Den nasjonale fossilskatten Rosneft er for eksempel ikke nevnt i amerikanske sanksjoner. Oljesektoren lider kun av mildere sanksjoner, til tross for at den er hjertet i den russiske økonomien.
Halvparten av russisk eksport den består av fossilt brensel, og mye av den russiske statens inntekter er direkte knyttet til olje og gass. EU er også det viktigste markedet i landet.
Så hva står på spill for EU?
EU har lav selvforsyning med energi
EU er en energifattig økonomi. Gjennomsnittlig selvforsyningsgrad ved beregning av alle former for energiforbruk – for industri, elektrisitet, varme, transport – er rundt 40 prosent. Resten av behovet må løses med import, hovedsakelig av olje og gass fra omverdenen.
Graden av selvforsyning varierer. Sverige har et av energisystemene i Europa som stort sett er selvforsynt, med en selvforsyningsgrad på rundt 70 %. Dette skyldes i stor grad at elektrisitetsproduksjon og oppvarming ikke er avhengig av fossilt brensel fra utlandet.
De hovedsakelig tilgjengelige innenlandske alternativene er kjernekraft, biodrivstoff og typer fornybar energi som vind og sol. Men de utgjør fortsatt en liten brøkdel av energisystemene i de fleste land. Et annet alternativ er kull, som i større grad er tilgjengelig lokalt, men som de fleste forsøker å fase ut.
Russland er EUs største olje- og gassleverandør
Russland er en av verdens største oljeprodusenter og en dominerende gassleverandør. EU får 27 % av sin råolje fra Russland og mye ferdig drivstoff, spesielt diesel. Et land som Norge står for en mye mindre andel av Europas oljeforsyning, rundt 7 %.
Russisk gass står stille viktigere. Hele 40 prosent av EUs totale gassimport kommer fra Russland. Ungarn er et av de mest avhengige landene. Omtrent en tredjedel av landets hele energibehov dekkes av russisk gass.
I praksis er Russland EUs viktigste energileverandør. Russisk drivstoff er overalt: i industrien, i biler, i ovner og kjeler.
Økonomiens energiavhengighet er på vei ned, men den er fortsatt høy
Over tid har moderne EU-økonomier blitt relativt mindre energikrevende. En minkende del av inntekten går til betaling av strøm og diverse drivstoff, og dette gjør oss mindre følsomme for prissvingninger.
Men energi er fortsatt viktig. En gjennomgang av Riksbanken viser at en liten økning i oljeprisen – 10 prosent mer enn råolje – reduserer nivået på svensk BNP med om lag 0,1 prosent. Det er ikke mye. Men i praksis kan en alvorlig oljemangel og skyhøye priser utløse en resesjon.
Dette gjelder også gass. En fersk beregning fra Den europeiske sentralbanken viser at selv relativt beskjedne restriksjoner på gassforsyning kan forårsake betydelige BNP-løp.
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»