Organisert kriminalitet og eskalering av vold ble et hovedtema under debatten mellom Agenda-partilederne. Flere partiledere mener utviklingen i Sverige skyldes stor innvandring kombinert med manglende integrering. En annen forklaring som trekkes frem i debatten er mangelfulle forebyggende tiltak over lang tid.
Debatten avdekket at det nå er bred støtte i Riksdagen for tiltak som var svært kontroversielle for bare noen få år siden. Ikke minst tar forslagene sikte på å øke fengselsstraffene betydelig for ungdom mellom 15 og 17 år som er dømt for alvorlig kriminalitet. Seks av åtte partiledere er klare til å skjerpe disse sanksjonene. I debatten var det bare Nooshi Dadgostar fra Venstre og Märta Stenevi fra Miljøpartiet De Grønne som stilte spørsmål ved økningen i sanksjonene.
SD-leder Jimmie Åkesson var ikke uventet av motsatt oppfatning og mente at også femten år gamle mordere burde sperres inne på livstid. Her er det imidlertid viktig å understreke at et slikt konkret forslag ikke står i sentrum for regjeringens diskusjon.
En annen historisk svært kontroversiell sak er synet på kameraovervåking. Også her nyter Riksdagen i dag bred støtte for sterk ekspansjon. For bare noen få år siden ville mange av forslagene som nå diskuteres, som ansiktsgjenkjenning, vært politisk umulige i Sverige. Det er de ikke i dag, noe som skyldes kriminalitetsutviklingen de siste årene.
Men det er også forslag mot kriminelle gjenger der det kan oppstå en politisk konflikt i Riksdagen. Dette gjelder for eksempel anonyme vitner og statlige besøkssoner. Hvordan opposisjonen vil reagere på disse forslagene var uklart fra søndagens partilederdebatt. Opposisjonen har valgt å kritisere regjeringen for dets forebyggende arbeid, det vil si hvordan man stopper nyrekruttering til kriminelle gjenger. Her er alle opposisjonspartier enige om at regjeringen ikke satser nok på forebyggende arbeid, for eksempel penger til sosiale tjenester.
Opposisjonens hovedkritikk av regjeringens økonomiske politikk er lik. En viktig del av statsbudsjettet bestod i å øke statstilskuddene til kommuner og regioner for å sette dem i stand til å takle den økonomiske krisen. Konteksten er at kommuner og regioner har varslet store underskudd. Opposisjonen mener regjeringen investerer for lite i velferd og at det fører til kutt.
Akkurat nå forbereder flere regioner seg på å redusere helsepersonell for å ta tak i økonomien deres. Dersom det skulle skje omfattende permitteringer i kommuner og regioner, vil dette også bli et politisk problem for regjeringen på sikt.
Klimaepisoden var en gjentakelse av flere tidligere debatter mellom partiledere der mye handlet om atomenergi. For første gang på flere tiår, etter valget i 2022, er det et flertall i Riksdagen som vil bygge ny kjernekraft. Det er fortsatt viktig for regjeringen å prøve å samle bred støtte i Riksdagen om saken. Bygging av nye kjernekraftverk er et langsiktig prosjekt hvor det er viktig med forutsigbarhet og at fremtidige kraftendringer ikke plutselig kan endre forholdene. Leder S Magdalena Andersson ga imidlertid ingen klar beskjed her.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»