– Her blåser det nesten hver dag, så her er det gode forhold for vind.
Hagen opp til Tor Even Mæland er nærmest omkranset av vindturbiner. Fire vindturbiner for totalt over 130 vindtårn, med de høyeste turbinene på 200 meter.
Den største vindparken er den såkalte Bjerkreim-klyngen med 70 vindturbiner.
Time lokalpolitikere støtter Høg-Jæren bondeprosjekt og har sagt ja to ganger.
Men Rogalands statsadministrator mener én vindturbin er for mye.
– Det blir et inngrep i naturen, men blir det et så stort inngrep at det blir et problem? Jeg kan ikke se at en vindmølle i eget gårdstun, mellom driftsbygninger og med trafikkert vei rett i nærheten, skal være noe problem, sier Mæland.
Bonde Tor Even Mæland forklarer til Fornybar Norge-sjef Åslaug Haga at han er omgitt av store vindturbiner på Høg-Jæren.
Foto: Thomas Ystrøm / NRK
– Statlige administratorer investerer kommunen
Fornybar Norge, interesse- og arbeidsgivarorganisasjon for heile fornybarnæringa, meiner at saka om Høg-Jæren i Time kommune berre er eitt av mange døme på korleis statsleiarar ikkje har forstått oppdraget sitt.
– Her sa lokalpolitikerne i Samrøyste ja. Staten har uttalt at kommunene bør fatte de endelige vedtak om bygging av energianlegg. Og så sier statssjefen i Rogaland noe helt annet og går foran kommunen. Dette var ikke avhengig av tilslutning, sier Fornybar-leder Norge, Aslaug Haga.
Direktør i Fornybar Norge, Åslaug Haga, er ikke fornøyd med statsadministratoren, som klaget på Tor Even Mæland vindturbin.
Foto: Thomas Ystrøm / NRK
Kommunene har mye mer å si om muligheten for å installere vindturbiner (Ekstern lenke). De fikk en slags vetorett hele veien ned Plan- og bygningsloven.
Men Fornybar Norge mener statsadministratorer nå kommer med ytterligere innsigelser mot utbyggingsplanene.
– Mye tyder på at statsadministratoren ikke innså eksistensen av et nytt energiforvaltningsregime. Det er et politisk ønske om at det skal produseres mer makt, og da må statsadministratoren forholde seg til det, sier Haga.
Fornybar-Norge har bedt Kommunal- og distriktsavdelingen om å være enda tydeligere overfor statlige administratorer om å være forsiktige med å overbelaste kommunene.
Han avviser kritikken
Time lokale politikere har to ganger godkjent vindturbinen. Men statssjefen i Rogaland protesterer mot tretaket.
Fylkesmiljøsjef Marit Sundsvik Bendixsen hos statsadministratoren i Rogaland mener vindturbinen på gården i Tor Even Mæland vil skade naturverdiene.
Foto: Thomas Ystrøm / NRK
Det blir nå opp til statssjefen i Vestland, sammen med sju statsadministratorer, å bestemme hva som skjer videre med Tor Even Mæland vindturbin.
– Problemet er at vindturbinen ønsker å plasseres midt i to store naturområder der fugler trekker mellom hverandre, sier miljøvernministeren i fylket. Marit Sundsvik Bendixen hos Statsforvalteren i Rogaland.
– Men området er fullt av vindturbiner. Forstår du at det reageres på at en liten vindturbin er et problem?
– Vi ser at når vi uttaler oss om naturmiljøet, er det ikke alle som ser det slik vi gjør. Og så forstår de ikke alltid problemet, sier Bendixen.
Rogaland fylkesmiljø avviser Fornybar Norges kritikk og sier de utfører arbeidet som er pålagt av regjeringen.
– Vi tar det på alvor. Denne lille vindturbinen er liten i det store bildet, den vil garantert se strøm over hele Norge. Men vi vil ha det regjeringen vil og det tar vi vare på når vi uttaler oss, sier Bendixen.
Høg-Jæren og Bjerkreim har 130 vindturbiner, fordelt på fire vindturbiner.
Foto: Thomas Ystrøm / NRK
Betal med grønt skift
Bonde Tor Even Mæland har i årevis kjempet for å få installert gårdens vindturbin og har ikke tenkt å gi seg.
Bonde Tor Even Mæland ønsker å være med på den grønne endringen og håper han får lov til å sette opp en vindturbin på en gård.
Foto: Thomas Ystrøm / NRK
– Det er viktig å redusere gårdskostnadene og derfor ha evnen til å styre gården. Dette er ditt krav luseoperasjon innen ti år, noe som betyr store investeringer, forklarer Mæland.
Han mener å gå grønt kan være en løsning for å la bøndene få det bedre økonomisk i fremtiden
– Vi i landbrukssektoren er forpliktet til å prøve å gå bort fra fossilt brensel og mot elektrisitet. Og så tror jeg dette tiltaket er på et blunk, avslutter Mæland.
De største vindturbinene ved siden av Tor Even Mæland er rundt 200 meter høye.
Foto: Thomas Ystrøm / NRK
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»