Besparelser påvirker arbeidsmiljøet på Chalmers

Derfor

I juni 2020 varslet Chalmers teknologiske høyskole 180 ansatte om permitteringer. Noen måneder senere meldte Publikt at universitetet ga alle ansatte muligheten til å søke om sluttvederlag. Chalmers økonomi var anstrengt da det ble ansatt et stort antall nye medarbeidere, mens kostnadene knyttet til pensjoner skjøt kraftig på grunn av lav rente. Målet var at årlige besparelser på 250 millioner svenske kroner skulle gi en balansert økonomi innen 2022.

Etter forhandlinger om mangelen på arbeidskraft ble 34 personer til slutt sagt opp på grunn av besparelser som ble annonsert av Chalmers sommeren 2020.

Årsaken til at det ikke ble flere permitteringer var dels at 84 ansatte ble tilkjent sluttvederlag, og dels at rundt 40 ansatte, for det meste teknisk og administrativt personale, kunne omplasseres. Videre sier de at det har vært en kraftig reduksjon i antall vikarer og leger Jean-Marc OrliaguetST-kapittelpresident i Chalmers.

– Utfallet av varselet ble ikke så negativt som først antatt, da «bare» rundt tretti ansatte ble sagt opp, men alle bedriftsavdelinger ble likevel berørt av nedbemanningen. Til sammen er Chalmers» stab ned nærmere ti prosent, sier han.

Kuttene, kombinert med et langvarig ansettelsesstopp, har ført til at universitetets økonomi er betydelig sunnere i dag, selv om kraftig økende kostnader, blant annet til strøm og husleie, gir utfordringer for fremtiden.

Men besparelsene har fått konsekvenser for de ansattes arbeidsmiljø, sier Jean-Marc Orliaguet. Hans syn er at bemanningen ble rammet da bemanningen ble redusert, mens strukturelle endringer som skulle effektivisere driften ble forsinket.

– Næringsstøtten har blitt dårligere. Noen oppgaver er overlatt til forskere og lærere, og noen ting blir ikke gjort i det hele tatt. Stress øker i deler av selskapet, som finans- og IT-avdelingene, som er mer stresset enn andre, sier Jean-Marc Orliaguet.

Publikt søkte arbeidsgiverrepresentanter til intervju, men fikk kun skriftlige svar fra Chalmers» pressevakt Henrik Dallberg. I en epost skriver hun at hele Chalmers jobbet hardt for å nå målene og at mange ansatte syntes det var en vanskelig tid. Han deler bildet av at sparekrav gir økt arbeidsmengde og at dette kan påvirke hvordan ansatte har det.

«Men det er viktig å si at dette er temaer vi har jobbet og jobber med. Både ved å finne mer effektive måter å jobbe på og en mer effektiv organisasjon, men også ved å senke ambisjonsnivået i enkelte deler,» skriver Henrik. Dahlberg.

Mens det gjenstår langsiktig endringsarbeid, mener Jean-Marc Orliaguet at forholdene nå ligger til rette for at Chalmers kan planlegge fremover.

– Føles så mye bedre enn da innsparingene startet. Vi har kommet ut av den fasen hvor presserende personalspørsmål måtte løses. Arbeidsgiveren har identifisert flere områder hvor det er behov for globale endringer. Vi er på rett vei, men det har tatt lang tid å komme hit, sier han.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *