Bedre folkehelse: hva gjør EU? | Nyheter

Helsetjenester i utlandet

De Europeisk helsekort gir personer som bor i EU tilgang til medisinsk nødvendig offentlig helsehjelp under et midlertidig opphold – enten for en forretningsreise, ferie eller studier i utlandet – i alle EU-land, Island, Liechtenstein, Norge og Sveits. Nødvendig medisinsk behandling må gis til samme forhold og til samme kostnad (gratis i noen land) som forsikret i det landet.

Fremme helse og bekjempe sykdom

EU arbeider for å forbedre helse og sykdomsforebygging på områder som kreft, psykisk helse og sjeldne sykdommer og gir informasjon om sykdommer gjennom European Center for Disease Prevention and Control (ECDC).

Stortinget har gitt sin støtte til en mandatet utvidet for senteret i oktober 2022, noe som betyr at dens rolle i å støtte EU-land og forebygge og kontrollere smittsomme sykdommer er styrket.

I tillegg til det utvidede mandatet, godkjente MEP-ene også et nytt rammeverk for saken alvorlige grenseoverskridende helsetrusler. Rammeverket skal gjøre EU i stand til bedre å forutse og håndtere fremtidige helsekriser. De nye tiltakene er en del av de første stegene mot opprette en helseunion i Europa basert på erfaringene fra korona-pandemien.

Kreft

Kurere kreft har alltid vært en prioritet for EU. EU investerer i forsknings- og utdanningsprogrammer, vedtar lover og utfyller medlemslandenes innsats gjennom utveksling av informasjon og gode eksempler. EU-kommisjonen har lagt fram en ambisiøs handlingsplan.»Den europeiske planen mot kreft» i februar 2021.

Tobakk

Tobakksforbruk nesten forårsaker 700 000 døde hvert år i EU. EU er oppdatert tobakksdirektivetsom har som mål å gjøre tobakksprodukter mindre attraktive for unge mennesker, trådte i kraft i 2016. Rådets anbefaling fra 2009 om røykfrie miljøer oppfordrer EU-land til å beskytte mennesker mot eksponering for tobakksrøyk på offentlige steder og på arbeidsplassen.

Sjeldne sykdommer

Omtrent 30 millioner europeere lever med det sjeldne og alvorlige sykdommer. For å hjelpe til med diagnose og behandling opprettet EU dem i 2017 Europeiske referansenettverk. De eksisterende 24 virtuelle nettverkene samler spesialister fra forskjellige land som jobber med ulike problemstillinger, som pasientsikkerhet og AMR-forebygging.

Resistens mot antibiotika

Antimikrobiell resistens det øker på grunn av overforbruk av antibiotika, feil avhending av medisiner og manglende utvikling av nye stoffer. Årsak ca 33 000 dødsfall i året i EU. av EU handlingsplan mot antimikrobiell resistens 2017 har som mål å fremme økt bevissthet og bedre hygiene og å stimulere til forskning. Ny forskrift om saken veterinærmedisiner ble vedtatt i 2018 for å begrense bruken av antibiotika i landbruket og stoppe spredning av resistens fra dyr til mennesker.

Vaksine

Flere EU-land må håndtere utbrudd av sykdommer som kan forebygges ved vaksinasjon, for eksempel. meslinger. Dette skyldes utilstrekkelig vaksinasjonsdekning. I en Vedtak MEP-er ble vedtatt i 2018 og ba om et bedre tilpasset vaksinasjonsprogram i Europa, mer åpenhet i vaksineproduksjon og felles anskaffelser for å få ned prisene.

Mental Helse

Europaparlamentet har lenge støttet behovet for psykisk velvære. I juli 2020 anerkjente parlamentet mental helse som en grunnleggende menneskerettighet og ba om en EU-dekkende handlingsplan for psykisk helse. I 2021 ba parlamentsmedlemmer om retten til å koble fra arbeidet utenom kontortiden. I sin hovedtale om EUs tilstand i 2022 lovet kommisjonspresident Ursula von der Leyen en ny EU-strategi for psykisk helse.

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *