De har forberedt den historiske klimarettssaken i snart to år. I dag, 25. november, reiser ungdomsorganisasjonen Aurora søksmål mot den svenske staten.
Vask en lovlig bølge på verdens klima. I stadig flere land tar barn og unge rettslige søksmål for å holde makthaverne ansvarlige for ikke å ha gjort nok for å stoppe klimakrisen. Nå er det Sverige sin tur.
I dag tas et stort skritt mot det såkalte Aurora-målet, der 600 barn og unge holder den svenske staten ansvarlig for en mangelfull klimapolitikk. Men den tilhørende demonstrasjonsmarsjen må deltakerne til Stockholm tingrett for å reise søksmål. Blant saksøkerne er blant andre Greta Thunberg.
Hvis statlige klimatiltak mislykkes nå, truer de våre menneskerettigheter i fremtiden. Dette er en juridisk forpliktelse som staten kan holdes juridisk ansvarlig for. Det er derfor vi rapporterer demsier 23 år gamle jusstudent Ida Edling i Aurora til DN.
Denne typen søksmål fra stater, men også fra selskaper, for manglende ansvar i forhold til klimakrisen, har økt betydelig de siste årene, melder DN i en samling.
Og det er ikke lenger snakk om demonstrative handlinger for å skape mening og vekke debatt. Det er nå flere eksempler på klimatiske saker hvor saksøker vant. Både den nederlandske og den tyske staten måtte stramme inn klimapolitikken etter å ha tapt saker i henholdsvis Urgenda- og Luisa Heubauer-sakene.
Flere norske miljøorganisasjoner har drevet i flere år juridisk prosess mot den norske stat for å ha gitt utvidede letetillatelser for å fortsette å bore etter olje i Barentshavet. Tillatelser som fører til produksjon bryter med Norges forpliktelse etter Parisavtalen.
Miljøbevegelsen har allerede saksøkt den svenske staten
De brøt også grunnlovens relativt nye paragraf 112, som skal sikre et godt og trygt bomiljø også for fremtidige generasjoner, sa organisasjonene.
En dissent Høyesterett avviste søksmålet mot staten. 11 av 15 dommere i sistnevnte instans fant at letetillatelsen ikke var bred nok til å anses som et brudd på grunnlovens paragraf.
Selv i Sverige har miljøbevegelsen allerede satt i gang en variant av klimasøksmål mot staten. I den såkalte Magnolia-saken har 178 privatpersoner, sammen med blant annet Fältbiologerna, anket regjeringens vedtak om å godkjenne salg av Tysklands Vattenfall kullkraftverk og dagbrudd av brunkull. Imidlertid har deres påstand om fremtidig skade på fremtidige generasjoner blitt blankt avvist.
Aurora-målet kan bli enda vanskeligere for regjeringen. Å undergrave klimapolitikken, med blant annet investeringer som favoriserer fossildrevne biler og øker fremfor å redusere karbondioksidutslippene, fører til manglende oppfyllelse av egne lovpålagte klimamål. Noe som regjeringen selv åpent innrømmer i seg selv budsjettgrunnlag.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»