Det ble gjort endringer på den tyske parstafetten tidlig lørdag morgen. Philipp Nawrath er ute, Justus Strelow er inne.
Men det var ikke Nawrath som trengte å byttes ut. Benedikt Doll på mixstafetten, som skulle starte på lørdag, hadde vondt i halsen. Deretter ble Nawrath flyttet til mixed stafett, mens Strelow ble varamann i parstafetten.
Og disse endringene og forskyvningene har skapt forvirring.
Strelow sier at han ble fortalt at han ville reise lørdag morgen klokken ni.
– Vi var ikke sikre på om det var lov, sier Strelow til NRK.
– Benedikt falt og vi endret alt. Hvis sportsdirektøren vår sier at dette er reglene, og han allerede har vært i IBU, stoler jeg på ham. Det var slik det skjedde og det var ikke meningen. Vi hadde likt det om Benedikt var frisk.
– Det kan virke litt rart
Landslagssjef Per Arne Botnan sier til NRK at han hørte om det kort tid før stafetten.
– Først virket det litt rart, sier Botnan.
– Det kan virke litt rart hvordan du gjorde det, for på denne måten kan du i bunn og grunn, rent taktisk, gjøre endringer når du ser hva andre har gjort. Men de må tydeligvis ha en som ble syk. For å gjøre dette må du ha en legeerklæring.
– Skremte det deg?
– Ja, det gjorde han. Dette har aldri skjedd før, så vidt jeg kan huske. Det hender ikke engang ofte at det var par og blandingsstafetter samme dag. Men da har du det bra. Så får vi vite til neste gang, sier Botnan.
Den mest naturlige løsningen hadde ifølge ham vært å sette reserveretten i posisjonen til utøveren som ble syk. Han sier det blir litt rart, men at det ikke er noe i reglene som ikke er lov og at de bare skal akseptere det.
– Hvordan sjekket du det?
– Jeg spurte en fra IBU hvordan lovverket ble tolket. Da sa han at han ikke sier noe om at det ikke er greit å ta den ene fra den andre stafetten og sette den inn, sier Botnan.
– Litt for hardt
På lørdagens parstafett viste svenskene seg som overlegne, etter litt frem og tilbake mellom den norske og svenske leiren. Hanna Öberg og Sebastian Samuelsson kunne feire foran de norske.
– Det ble rett og slett litt for hardt, sa Emil Hegle Svendsen i NRK-studioet om den siste skytingen.
Franskmennene Julia Simon og Fabien Claude ble nummer tre.
– Vi er kjempefornøyde.Smiler fra øre til øre. Det blir ikke en bedre start, eller det kunne vært et bedre sted, men vi er veldig fornøyde, sier Lægreid til NRK.
Han var spesielt fornøyd med kameraten sin.
– Jeg er veldig imponert over hva han får til. Han snakker som om han har løpt blandet stafett mange, mange ganger før, sier Lægreid.
– Jeg ser henne siste sammen med Hanna Öberg, en erfaren rytter på hjemmebanen hennes, og sikter mot seier. Jeg trodde Juni hadde det gøy, nå har hun en opplevelse hun kommer til å leve med lenge.
En ønsket situasjon
Lægreid åpnet med fullt hus på sitt første skudd, men havnet flere sekunder bak teten fra omstart. Det andre skuddet var også på mål for Lægreid.
Med et ekstraskudd klarte også Arnekleiv å komme seg gjennom sin første straffefrie fase og sendte Lægreid ut kun seks sekunder fra ledelsen.
Lægreid gjorde sitt tredje skudd med et ekstraskudd, men så tok svenskene ledelsen. Samuelsson skyter upåklagelig og passer godt inn, men Lægreid står imot og var rundt 17 sekunder bak ved siste bytte.
Hanna Öberg fikk dermed et solid utgangspunkt for sitt nest siste skudd. Men med to bom og to ekstraskudd ga han Arnekleiv muligheten til å ta igjen.
Og fra nest siste skudd kom de to skandinavene nesten likt ut.
På det siste skuddet kom de jevnt, men Arnekleiv gjorde flere feil. To ekstra skudd måtte til, mens Öberg bommet på ett.
– Det er en situasjon jeg ville sette meg i, for det er det man må trene for. Jeg synes det gikk bra, det var litt sjokk på begge sider, men det var ikke nervene, det var en feil som også kan skje på trening, sier Arnekleiv.
Dermed fikk svensken den fordelen hun trengte og kom i mål med en meget fornøyd Samuelsson.
Blandet stafett: Nok en tapt pallseier
Litt senere lørdag skulle et norsk lag reise til pressen i Östersund, denne gangen i blandet stafett. Nordmennene var klare for stafetten med Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø, Karoline Knotten og Ingrid Landmark Tandrevold.
Storebror Bø skjøt feilfritt i det første skuddet, men måtte ty til ekstraskudd i det andre skuddet. Til slutt senket han alle indikatorene og kom ut 13 sekunder bak lederen. Bø kjørte hardt nedover banen og sendte lillebroren i tet, like foran Sveits.
Thingnes Bø åpnet sterkt på banen og fortsatte kontrollert på sin etappe med to fulle hus. Fra siste skudd hadde han en fordel på flere sekunder på motstanderne og i byttet med Knotten var fordelen nærmere 18 sekunder.
Det så derfor ut til at den skadde albuen på håndbaken ikke var til hinder.
– Det gikk bra. Så ikke noe problem, sier Thingnes Bø til NRK etter stoppet sitt.
Med et feilfritt første skudd økte Knotten ledelsen, men så kom sperringene på det andre skuddet. Nesten hele ledelsen var tapt, men Knotten slapp unna straffesløyfen og vant.
På vei inn i utvekslingen ble Knotten passert av Frankrikes Justine Braisaz-Bouchet, og Tandrevold ble utvist omtrent åtte sekunder bak Frankrike – sekunder hun spiste opp til sitt første skudd.
Med et feilfritt førsteskudd fra både Tandrevold og Lou Jeanmonnot ble det en tett duell mellom Norge og Frankrike. Men i siste runde var det fullt hus i Jeanmonnot og bom i Tandrevold, så plutselig befant Norge seg 13 sekunder bak.
Tandrevold gjorde det han kunne for å få den franske rytteren tilbake på sporet, men han var sjanseløs. Dermed gikk seieren i mixedstafetten til franskmennene.
– I dag kom det skikkelig strenge meldinger fra Bø-brødrene. Helt fra starten reiste Johannes seg og ropte «opp bak, opp bak». På siste runde kom Tarjei og sa «gå alt du kan fra start». Jeg gjør selvfølgelig det jeg får beskjed om, sier Tandrevold til NRK.
«Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert.»