Andre samling for F15 – Forening og aktive medlemmer

Landslag spiller en rolle i det svenske fotballforbundets treningsplan for spillere. Lotta Hellenberg, kapteinen på F15-landslaget, har trent noen kull opp gjennom årene og ser viktigheten av trening:
– Jeg tror dette er en veldig viktig del av spillertreningen hvis vi vil fortsette å være nummer én i verden, sier han.

I slutten av september fant det første store møtet sted med ledergruppen valgt av Lotta Hellenberg og et lag med spillere fra sytten forskjellige forbund i landet. De var samlet under blågult flagg på et solfylt september-Gotland for å trene en uke og spille to landskamper mot Norge.

Treningen spillerne får fra SvFF på treningsleirene i Bosön og under den internasjonale kampuken på Gotland har som mål å gi jentene tips og råd om deres individuelle utviklingsvei.

– Når du blir tatt ut på landslaget, trener du mye. Alt fra kosthold, restitusjon, søvn, hvordan du best trener og mye mer. Uansett hvilket miljø de befinner seg i hjemme, bør de ha med seg verktøy som de kan jobbe med på egenhånd, sier Annica Barsley, fysioterapeut.

«Å være på landslaget har en enorm innvirkning på spillerne»

Nervøs Premier i rekkene av spillere, venter også. Det ble en uke full av nye inntrykk, nye rutiner, ukjente miljøer og situasjoner, deadlines å respektere og – selvsagt – mye fotball. Treningen som spillerne får når de blir utnevnt til landslaget har en viktig rolle, sier Lotta Hellenberg:

– Det påvirker spillerne som kommer på landslaget mye, sier han. De øker selvtilliten, kommer på jobb med å møte nye spillere, spiller fotball i en ny sosial kontekst og opplever internasjonal fotball.

Under det første møtet var to av fokuspunktene arbeidsmetodene og aktørenes felles kunnskap.

– Vi vet det er veldig viktig. Skal vi kunne snakke med hverandre på banen, må vi bli kjent med hverandre utenfor banen. Vi har kommet langt, sier de selv, vi har kommet langt i arbeidet med å bli en gruppe, sier Lotta Hellenberg.

Amcoff i Umeå IK FF bar lagkapteinsbindet

Inez Amcoff, Umeå IK FF hverdager, måtte bære kapteinsbindet i sine to landskamper. Hun melder at det på kort tid ble skapt et sterkt kameratskap i laget:

– Flott, selv om vi har vært sammen så kort tid, virker det som om alle har blitt ganske nærme hverandre. Det vil bli bedre og bedre og det vil vise seg på banen, sier han.

I løpet av uken ble taktiske orienteringer og videoanalyser ispedd individuelle vurderinger og feltøvelser. Det er mye å ta innover seg og huske, noe som er mye bedre hvis det skjer i trygge og ettergivende omgivelser.

– Svensk kvinnefotball er avhengig av at vi blir et lag og spiller sammen. Hvis vi ikke er åpne for å lære av hverandre, blir heller ikke resultatene særlig gode, sier Lotta Hellenberg.

Kunnskap om kosthold, søvn og hvile inngår i utdanningsopplegget. Jentene har hørt mange av disse tingene før, men noen ny innsikt gjenstår. Den felles innsatsen til ledergruppen er imponerende.

– Jeg kjenner igjen flere av dem, men de forklarer ting så tydelig at alt kommer bra ut, sier Inez Amcoff.

Noen tips er opplagte å ta i bruk, andre vanskeligere. Som om hvile var en treningsgreie. Inez sier:

– Det er litt vanskelig for meg å hvile midt på dagen, da har jeg som regel mye energi. Men jeg føler at hvis jeg hviler da, gir det meg masse energi.

«Balanse er veldig viktig»

Elisabeth Leidinge er ansvarlig for å legge grunnlaget for de lovende unge keeperne til det nye F15-landslaget. I løpet av uken på Gotland fikk Hedvig Danielsson, KIF Örebro, Emilia Redtzer, Täby FK og Moa Esentals, Eskilstuna United DFF sin første smakebit på kunsten å spille keeper på en internasjonal arena.

– Jeg prøvde å forberede dem både mentalt og med øvelser som jeg tror de kunne bli utsatt for under en kamp, ​​sier Elisabeth og fortsetter:

– Vi snakket mye om viktigheten av å ha balanse i kroppen for å sette seg i en god posisjon i situasjoner som kan oppstå i løpet av en kamp. Balanse er veldig viktig for å prestere godt.

De første stegene på en to år lang reise begynte på Gotland. Eller det starter godt før i distriktene som sammen med de åtte landstrenerne har identifisert de 138 talentene som er tatt opp på Rikslägret i Halmstad.

– Mitt ansvar begynner på den nasjonale treningsleiren, men jeg prøver å være rundt i landet for personlig å observere spillerne og få min mening, sier han og fortsetter:

– Jeg henter aldri ut spillere som jeg ikke har sett personlig, det er ikke det at jeg ikke stoler på kollegene mine i utlandet, men jeg må kunne forsvare hver spiller jeg henter ut.

«Mange parametere å ta i betraktning»

På den nasjonale treningsleiren valgte Lotta Hellenberg ut spillerne hun inviterte til Bosön for å kjempe om en av plassene på 22-spillerlandslaget i F15.

Etter fem godt mette dager med fotball, to landskamper mot Norge, (tap), en avlyst tur til Lummelundagrottan (stengt), en rubbing eller to, var stemningen i laget god.

Annica Barsley, fysioterapeut og Pär Blomquist, lege utgjør det medisinske teamet til F15-landslaget. De jobber tett med fysisk trener Julia Larsson for å finne riktig belastningsnivå og behandlinger.

Generelt Annica, hvordan vil du beskrive den fysiske tilstanden til spillerne?

– Disse jentene ser ut som veldig gode, raske og sterke løpere. Gruppen føles sterk, men det varierer selvsagt avhengig av klubbene de kommer fra og bakgrunnen de har.

Internasjonal fotball i dag krever raske og eksplosive spillere, med andre ord en god profilering av denne gruppen. Å trene spillere med taktisk intelligens, presise pasninger, presise løperuter og godt plasserte skudd, javisst, men jenter er i en alder hvor det skjer mye i og rundt dem.

Mange faktorer påvirker hvordan de presterer på fotballbanen.

– Det er mye å gjøre med skole og venner, noen må kanskje flytte for å finne et bedre miljø. Det er mange parametere å ta hensyn til og respektere, sier Annica Barsley.

Hvordan er Inez skole-lekser-venner-puslespillet satt sammen?

– Det er ikke noe problem, noen ganger blir det litt stress å gå på skolen… men skolen kommer alltid først, mener pappa uansett. Så jeg gjør leksene mine først og jeg har det bra på skolen, så det er ikke noe problem.

I løpet av uken, på trening og etter kampene studerte spillere og trenere ulike situasjoner sammen for å analysere og snakke om beslutningene som ble tatt og resultatene de brakte.

Hva er de vanligste spørsmålene du har fått denne uken?

– Jeg kan bli spurt «hva vil du at jeg skal gjøre i denne situasjonen». Men fotballen avhenger mye av motstanderne, av lagkameratene… mange ting, så vi jobber hardt for at de skal ha mot til å ta egne avgjørelser, sier Lotta Hellenberg.

– Denne gjengen er veldig nysgjerrige og flinke til å stille spørsmål. Men de er unge og jeg tror ikke de forstår viktigheten av alle delene som vi på laget prøver å hjelpe dem med. Noen ting lærer de gjennom erfaring, sier Annica Barsley.

Selvfølgelig tar spillere gode og ikke så gode avgjørelser, men konklusjonen er vanskelig å oppdage utenom personlig opplevelse av situasjonen. Mot til å ta eget initiativ oppmuntres.

– Vi prøver å jobbe med «du får ikke svar på alt», de må ta sine egne avgjørelser. De kan absolutt spørre om vår måte å jobbe på, men vi stoler på dem i felten, sier Lotta Hellenberg.

Elisabeth Leidinge forklarer hva som må til for at unge keepere skal fortsette å vokse:

– De trenger mye spilletid hvor de må ta mange avgjørelser. De må utsettes for situasjoner der de har mulighet til å lære av sine feil, god veiledning etter kamper er også viktig.

Videoanalyse i landslaget

Robin Blommé er en del av teamet som analytiker. Med ord og bilder gjenga han sammen med Elisabeth situasjoner og posisjoner til keeperne.

– Det er kanskje ikke alle som har denne muligheten i klubbene sine, så for dem er det litt luksus, sier Leidinge. De kan se alt, fra den minste detalj til det store bildet.

Med analyseressurser kan SvFF legge et viktig lag til spillertreningen. Spillere kan se med egne øyne hva trenere snakker om – dette er viktig!

– De hører hva vi sier, men noen ganger har de også en annen følelse. Vi kan kombinere budskapet vårt med bilder og det blir en virkelig flott opplevelse for dem, sier Elisabeth Leidinge.

Lotta Forbundskaptein Hellenbergs råd til jenter som vil yte sitt beste med ambisjonen om å bli landslagsspiller kommer i sakte tempo:

– Tålmodighet, tren mye, jobb knallhardt!

Det er også viktig å finne et miljø hvor spilleren har det bra, hvor lederne vil ha det beste i spilleren. I tillegg til en god dose selvanalyse:

– Bli flink til å gi deg selv tilbakemeldinger, hver treningsøkt, hver uke, sier Lotta Hellenberg.

Hva vil du at de skal føle når de pakker sekken for å reise hjem?

– Det var veldig gøy, at de er stolte over å ha representert Sverige. Og som vil være med igjen.

Roger Bjorkman

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *