Fremskrittspartiet (Frp) har vært med i regjeringen i seks år, to måneder og tjue dager. De første årene sammen med den konservative Høyre (H) til statsminister Erna Solberg og det høyreliberale Venstre (V). Siden 2017 har også Kristelig Folkeparti (KRF) vært en del av regjeringen.
«Regjeringen holdt balanse og list sammen»
Det var neppe en dans av rosene, men snarere en vaklende vinddans som Frp har truet med å legge bort flere ganger tidligere. Men statsminister Erna Solberg, svært populær i Norge, klarte å holde sammen på regjeringen med balanse og list. Sist, men ikke minst, var det vanskelig for statsministeren å overbevise KRF og Frp om å gå i samme retning. Partene står langt fra hverandre når det gjelder blant annet innvandring og islam.
Ifølge Frp-partileder Siv Jensen mener partiet det ikke har fått nok gjennomslag og at det er inngått for mange «grå kompromisser» siden Kristelig Folkeparti kom i regjering.
«Jeg mistenker at døren til Fremskrittspartiet fortsatt står på gløtt»
Da statsminister Erna Solberg bestemte seg for å hente hjem en ung ISIS-kvinne og hennes sønn fra den beryktede al-Hol-leiren, kom konflikten i regjeringen til overflaten. Ifølge Solberg var det moralsk riktig å hente kvinnen hjem da hennes fem år gamle sønn var syk. Ifølge Jensen var det uforståelig at Norge skulle hjelpe noen som hadde vært del av en terrorkult. Skilsmisse var et faktum.
Det er ingen tvil om at spørsmålet om hva de skal gjøre med IS-kvinner og deres barn er ekstremt følsomt både i Norge og Sverige. Juridiske, moralske og politiske spørsmål presses til sine ytterste grenser. Men det er også tydelig at IS-kvinner har stor symbolverdi som kan brukes på mange ulike måter.
Og kanskje var det noen innad i Frp som med Erna Solbergs vedtak så muligheten for å legge bort et regjeringssamarbeid som de uansett ville bryte ut av. Tross alt vil den borgerlige mindretallsregjeringen trenge støtte i Stortinget. Og jeg mistenker at døren til Fremskrittspartiet tross alt fortsatt står på gløtt.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»