Ebba Busch er uten tvil den ledende Estrador blant svenske partiledere. Det er tydelig når han holder sin store politiske tale på Kristdemokraternas parlament i Norrköping fredag.
Talen hans i Riksdagen er lang, nesten like lang som den var på Alf Svenssons tid. Deler av talen ser også ut til å være rettet mot Alf Svensson og det tradisjonelle kristendemokratiet som til tider har følt seg fortapt i den nye partilederens retorikk.
Talen inneholder ikke harde forslag om kontroversielle spørsmål. Tonene er i stedet mer rolige og de gamle kristendemokratiske slagordene som etikk og familie går igjen. Det var også dette Alf Svensson snakket mest om da Kristelig Folkeparti gjorde sitt beste valg til nå, i 1998.
Det har vært kritikk til tross for suksessene
Til tross for suksessene ved forrige valg, er det ingen hemmelighet at det har vært kritikk innad i Kristelig Folkeparti rundt hvordan Ebba Busch finpusset partipolitikk – og retorikk – på en rekke områder, blant annet flyktningpolitikk og rettspolitikk.
I talen hans gis det mye plass til helsevesenet, samt til eldreomsorgen. Partiet har pekt på helsevesenet som den viktigste saken for kristendemokratiet ved neste års valg, men spørsmålet er om det kan løfte partiet i opinionen. Det er selvsagt det problemet KD har størst tillit til blant velgerne, men det er også et problem der konkurransen mellom partiene er hard og hvor mange av de viktigste beslutningene tas på regionalt nivå.
Dette vil Kristelig Folkeparti endre på. Partiets krav er avskaffelse av regionene og nasjonalisering av helsevesenet. Kort sagt en gigantisk forvaltningsreform. Selv om flere stortingspartier ønsker å styrke statlig kontroll over helsevesenet, er det fortsatt ingen støtte til nedleggelse av regionene. Mulighetene for suksess her er derfor begrensede.
Håper på partilederens dyktighet
Foran valget i 2006 presset Kristelig Folkeparti på for å avskaffe eiendomsskatten. Han ble valgvinner. Kristdemokrater som mener at avskaffelse av regioner kan ha samme betydning i valgkampen, risikerer å bli skuffet.
Mange kristendemokrater setter sitt håp til partilederens evner ved neste års valg. Som vil gjenta trikset fra 2018 da det førte partiet til en snuoperasjon i sluttfasen av valgkampen. Selv i partiets valganalyse er dette vendepunktet rikelig forklart av Ebba Busch.
Bakgrunnen var at Kristelig Folkeparti hadde stått parkert under Riksdagsbommen store deler av forrige periode. Først i sluttfasen av valgkampen klarte partiet å snu trenden.
Suksessspiralen fortsatte faktisk frem til Europa-valget i 2019, da oppmerksomheten på måten tidligere MEP Lars Adaktusson stemte i abortspørsmål skapte en bølge av kritikk fra politiske motstandere. Siden den gang har Kristelig Folkeparti gradvis mistet velgerkonsensus, noe som selvsagt avhenger av en rekke andre faktorer. I siste SVT / Novus velgerbarometer landet partiet på 4,1 prosent.
Det var verre før
Innen Kristelig Folkeparti ser det imidlertid ikke ut til å være noen stor krisefølelse. Situasjonen har ofte vært mye verre før. Ingen andre partier har blitt stemplet som en krise så mange ganger som Kristelig Folkeparti.
Og selv om partilederen har blitt kritisert for sin beryktede affære, også internt, har hun en sterk posisjon i sitt parti. De fleste ser fortsatt ut til å tro at hvis noen vil gjenta et mirakel, så er det Ebba Busch.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»