Analyse: Brennende nederlag for de norske rødgrønne

Partileder Jonas Gahr Störes (S) ble sett på som en «gullgutt» som skulle bringe det sosialdemokratiske arbeiderpartiet tilbake til makten. Under valgkampen gikk han til angrep på landets regjering, som blant annet består av et høyrepopulistisk parti som vil stenge Norges grenser.

Men selv om det sosialdemokratiske AP blir det største partiet ved valget, vil det ta det dårligste valget på flere tiår. Störes gikk til valg på klassisk sosialdemokratisk politikk og lovet å skape nye arbeidsplasser, men budskapet ringte hult i et land med Europas laveste arbeidsledighet på 3,2 %.

I siste øyeblikk tok norsk økonomi seg opp igjen og har vist sterk utvikling siden sommeren. I stedet fokuserte debatten på Störes privatøkonomi, han skylder 64 millioner SEK og spørsmålet ble hvordan en hedgefondsforvalter kan ha empati med arbeidernes situasjon.

Norges sterke økonomi gjorde at Arbeiderpartiet hadde lite argument på sin side. Ifølge de første analysene etter valget kan hans invitasjoner til borgerlige sentrumspartier også ha bidratt til nedgangen.

De Grønne under 4%-barrieren.

I klimadebatten som brøt ut de siste ukene etter valget, hadde selv ikke Arbeiderpartiet en klar linje, partiet er delt i spørsmålet om de ønsker å åpne nye oljefelt. Det ble fremsatt kritikk av det norske miljøvernpartiet Miljøpartiet De Grønne, som fremhevet det norske paradokset; At Norge har en offensiv global klimapolitikk og gjerne viser fingeren til land som ikke reduserer utslippene sine, mens Norge selv fortsetter å pumpe olje som bidrar til klimaendringer.

Men denne debatten ga heller ingen stemmer: I skrivende stund er De Grønne like under 4%-grensen, men takket være lokale suksesser får de fortsatt et mandat.

Den alltid heftige debatten i Norge om konflikten mellom storbyer og distrikter ser ut til å ha ført til at sentrumspartiet tok et sterkt valg og doblet mandatet. Senterpartiet går inn for desentralisering og større oppslutning om en livlig kampanje. Dette er en sak som ifølge meningsmålinger også involverer svenske velgere, men som sjelden blir en avgjørende valgsak i Sverige.

Kompliserte forhandlinger

Nå starter regjeringsforhandlinger mellom Höyres partileder og statsminister Erna Solberg og de borgerlige partiene. Både Kristligt Folkparti og de liberale Venstre sa at de ikke kunne tenke seg å danne regjering sammen med det høyrepopulistiske Fremskrittspartiet.

Solberg er avhengig av deres støtte for å kunne danne regjering, så nå starter kompliserte forhandlinger.

– Vår regjering har alltid jobbet under forutsetningen om at vi skal styre fire partier og deres velgere. Dette er også min ambisjon for fremtiden, sier Solberg i partiledernes debatt tirsdag kveld.

Hans beslutning om å invitere det høyrepopulistiske Fremskrittspartiet til å styre Norge vakte oppsikt i 2013. Men debatten ble ført lenger utenfor norske grenser enn i Norge, hvor det i dag ikke er noen stor debatt om at det høyrepopulistiske partiet skal isoleres politisk. . . Men deres anti-innvandringspolitikk gjør det umulig for liberale partier i sentrum å danne en regjeringskoalisjon med dem.

Sverige vinner i norsk flyktningdebatt

De siste fire årene har Siv Jensen, leder av Fremskrittspartiet, vært Norges finansminister. Sylvi Listhaug, integreringsminister i Fremskrittspartiet, ble utnevnt under den brennende flyktningkrisen og sa blant annet at flyktningespørsmålet er et «velvillighetstyranni som rir Norge som en mare». Han siterte konsekvent Sverige som et argument for en av Europas hardeste flyktninglinjer og snakket om svenske «parallellsamfunn».

Under valgkampen kom hun til Rinkeby og ble beskyldt for å ha skåret politiske poeng med det formål å fordømme Sveriges mislykkede integrering. Men Fremskrittspartiet klarte ikke å stenge Norges grenser fullstendig. Spørsmålet er hva svensk lærdom kan trekkes av den norske koalisjonsmodellen, spørsmålet er brennende i forkant av den svenske valgkampen.

Sverigedemokraterna vil gjerne være tilknyttet det norske søsterpartiet. Men partileder Siv Jensen, blant annet ved å skrive debattinnlegg i svensk presse, tok aktivt avstand fra SD og definerte det som et parti med brune røtter i brun jord.

Store likheter med SDs politiske program

Sverigedemokraterna var heller ikke velkommen til å være en del av Fremskrittspartiets valgovervåking. Fremskrittspartiet ble dannet for å protestere mot høye skatter og byråkrati, men har nylig gått over til å ha kritikk av innvandring som hovedsak. I en anmeldelse av avisen Verdens Gang kom det frem store likhetstrekk mellom det politiske programmet til Fremskrittspartiet og Sverigedemokraternas. I dag kan vi si at Siv Jensens arbeid med å utvide partiet og fremstå som styringsdyktig har båret frukter.

I de siste meningsmålingene sa 53 % av nordmenn at de synes Solberg har gjort en god jobb som landets statsminister. Nå pågår en heftig ettervalgsdebatt for det sosialdemokratiske Arbeiderpartiet. For mange kommer partiets tilbakegang som en stor overraskelse fordi meningssituasjonen var så balansert.

– Det store opposisjonspartiet går baklengs og det var det ikke mange som forventet. Det er uvanlig og tyder på at det er krise for SV i Norge, men samtidig vet vi ikke hvem som har ansvaret for det, sier statsviter Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger til TT.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *