Elitefotballøkonomien er like sterk som alltid, konstaterer EY foran årets Allsvenskan-premiere. Samlet inntekt økte med 31 % og klubbens egenkapital økte med 21 %. Imidlertid er fordelingen fortsatt ujevn, med seks klubber som står for 84 % av kapitalen og også 85 % av spillersalget. Til tross for inflasjon og økende kostnader, viser EYs økonomiske analyse at klubbene har det som skal til for å klare en resesjon, men peker samtidig på områder for utvikling for en bærekraftig økonomi.
I årsrapporten «Hvordan er svensk elitefotball?” Konsulent- og revisjonsfirmaet EY analyserer årsrapportene til Allsvenskan-klubber og undersøker sammenhengen mellom økonomisk tilstand og sportslig suksess.
– Aldri før har klubbene vært så økonomisk rustet som før årets Allsvenskan-premiere. I tillegg til vellykket spillersalg og høyere UEFA-lønninger, ser vi at reduserte publikumsrestriksjoner har bidratt til å drive billettinntektene høyere enn før pandemien, noe vi håper lover godt for svensk fotball selv i vanskelige tider økonomiske problemer, sier Carlos Easterling, leder for Sports Business Services ved EY i Sverige og medforfatter av rapporten.
I 2022 økte Allsvenskans totale inntekter med 31 % til 2,8 milliarder SEK, hovedsakelig på grunn av UEFA-avgifter, spillersalg og lettelser i publikumsbegrensninger. Forrige sesong var den første helt ubegrensede sesongen på to år. Dette kan sees i økningen i inntekter fra inngangsbilletter, som utgjorde 17 % av klubbens omsetning i 2022, opp fra 14 % i 2021.
Ser man på nettoformuen, som har steget med 21 prosent, er også klubbene til sammen blitt rikere sammenlignet med året før. I gjennomsnitt per klubb økte kapitalen med €17 millioner. Analysen viser imidlertid at seks klubber står for 84 % av Allsvenskans totale kapital.
Totalt har 15 av 16 klubber rapportert positivt resultat for 2022, med unntak av IFK Norrköping.
Store klubber blir rike: Inntektene ble nesten doblet fra spillersalg
To stadig viktigere inntektsstrømmer for klubbene, som til sammen utgjør rundt en tredjedel av Allsvenskans totale omsetning, er spillersalg og UEFA-avgiften for kamper i Europa.
Spillersalget for Allsvenskan var på 559 millioner SEK i 2022, en økning på 88 % fra året før. Igjen, seks klubber skiller seg ut for hele 85 % av inntektene fra spillersalg. Topper listen er Hammarby (140 millioner SEK), etterfulgt av Malmö FF (96 millioner SEK), Norrköping (65 millioner SEK).
– Store og rike klubber vokser raskere og raskere og salg av suksessrike spillere spiller en viktig rolle. De fleste klubber ser på denne inntekten som en naturlig del av virksomheten, men det ligger en risiko i å stole på spillersalg. I årets analyse ser vi klubber som uten disse inntektene ikke klarer å oppfylle det svenske fotballforbundets positive kapitallisenskrav. Der må klubbene sørge for at det er en plan for å generere andre inntekter og overleve i det lange løp hvis de mislykkes på overgangsmarkedet, sier Carlos Easterling.
Inntekter fra kamper i Europa, som Champions League og Europa Conference League, kom inn på i overkant av 300 millioner svenske kroner i 2022. Der har to lag hatt suksess de siste årene og har generert betydelige summer til klubben sin, Malmö FF med 198 SEK. millioner og Djurgårdens IF med 85 millioner svenske kroner. De to klubbene sto for hele 90 % av UEFAs lønn i 2022.
Den rikeste klubben i Allsvenskan er, som tidligere år, Malmö FF med en nettoformue på SEK 700,6 millioner. På andreplass kommer IF fra Djurgården med SEK 215,9m og IFK Norrköping kommer på tredjeplass med SEK 137,5m. Deretter er det et gap på nesten 22 millioner svenske kroner til fjerdeplassen i Hammarby IF med en nettoformue på 115,6 millioner svenske kroner. GIF Sundsvall, som spiller i Superettan i løpet av 2023-sesongen, har den laveste egenkapitalen, på 2,4 millioner SEK.
Inflasjon og økende kostnader
Sesongen 2022 var den første ubegrensede sesongen etter pandemien, som man kan se av resultatene. Sammenlignet med 2021 har klubbkostnadene økt med 32 %. Malmö FF topper lønnslisten med nesten 60 % flere lønnskostnader enn nummer to på listen. Kalmar FF, Mjällby AIF og IFK Värnamo styrte sine lønnskostnader godt og hadde de laveste lønnskostnadene per vunnet poeng.
– Etter min mening utgjør ikke stigende strømpriser, inflasjon og stigende renter noen stor trussel for klubbene, selv om noen forbrukere kan velge å se kamper fra sofaen. Klubber er så rike i dag at de har gode reserver og erfaring til å møte en tøff resesjon. Klubbenes egenkapital står alene for rundt halvparten av Allsvenskans årlige omsetning. Det er imidlertid viktig for klubbene å fortløpende vurdere risikoene som kan oppstå i fremtiden, sier Carlos Easterling.
Selv Tjenester til EY sportsbedrifter
EY Sports Business Services er et landsdekkende nettverk av EY-ansatte som støtter idrettsforeninger, forbund og deres interessenter med EY-revisjon, forretningsrådgivning, skatte- og transaksjonstjenester. Våre ansatte har et bredt spekter av erfaring innen mange forskjellige idrettsområder og våre kunder inkluderer individuelle idrettsutøvere, klubber og landslag, både i Sverige og internasjonalt. Vi har kontakter med de fleste eliteklubbene i store lagidretter i Sverige samt flere store idrettsforbund.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»