– Sverigedemokraterna blir aldri med i etablissementet, slik vi ser i konseptet, sier Åkesson til TT.
Han mener Socialdemokraterna lenge har måttet bestemme hva som kan sies og menes i Sverige.
– Å følge blindt på de rammene som spesielt sosialdemokratene har satt så lenge vil aldri være noe problem for oss.
Å ikke bli sett på som en del av etablissementet er viktig for SDs selvbilde. Men det kan være vanskelig hvis man samtidig er med på å lede regjeringspolitikk og inneha viktige verv i Riksdagen.
Målet er også å bli et regjeringsparti.
– Senest etter neste valg, sier Åkesson.
Det vil være vanskelig for regjeringen å gå inn i offentlige tvister med andre regjeringspartier. Men i Tidö-avtalen er det lov. Der står det: «Enhver offentlig diskusjon basert på meningsforskjeller om materielle spørsmål mellom samarbeidende parter må imidlertid godkjennes».
SD har ved flere anledninger kritisert regjeringen.
– Vi har et ansvar overfor våre velgere og vi skal selvfølgelig ivareta deres interesser. Ikke minst i saker utenfor Tidöavtalen, hvor vi på mange måter er et opposisjonsparti, sier Åkesson.
De kritiserte
SD-ledere var kritiske da statsministeren beklaget brenningen av Koranen, hadde synspunkter på hvem som skulle få være myndighetssjef og sitte i statsråd og nylig advarte regjeringen mot å stoppe det foreslåtte Europaparlamentet for felles regler om asyl. .
Det skal imidlertid ikke tolkes som at SD er misfornøyd med partnerskapet. Det går generelt bra, ifølge Åkesson.
SD har også fått kritikk fordi partiet lar representanter spre konspirasjonsteorier, som at en elite gjennomfører befolkningsbytte i Sverige.
– Å kaste epitet og anklage sine politiske motstandere for å gi gass til konspirasjonsteorier er bare venstresidens verktøy for å mistenkeliggjøre meningsmotstandere. Media spiller også en stor rolle i å overdrive og i noen tilfeller til og med fordreie ting, sier Åkesson.
Nylig ble det registrert at stortingsmedlem Elsa Widding deltok på en konspirasjonskonferanse i Norge.
– Jeg synes hele resonnementet om at dette er en forseggjort strategi bare er dumt, sier Åkesson.
TT: Hvilken retning går SD: mainstream eller radikalisering?
– Vi er samme SD de siste 15 årene.
Venter konflikt?
Spenninger mellom SD og regjeringen merkes i klimapolitikken. I motsetning til regjeringspartiene støtter ikke SD Sveriges klimamål.
– Enten må vi senke levestandarden drastisk, eller så må vi rett og slett bite i en kjede og innse at disse klimamålene ikke vil nås på kort sikt, sier Åkesson.
Det kan bli en konflikt her med regjeringen i høst.
For SD er det billigste drivstoffet viktig. Kravene til å blande dyrere biodrivstoff med bensin og diesel, den såkalte reduksjonsplikten, skal ifølge Tidö-avtalen reduseres til minimumsnivået i EU.
Et problem er imidlertid at Tidös partier er uenige om hvor minstenivået går. SD vil helst avvikle reduksjonsplikten helt.
En annen sak er hvilke grep regjeringen bør ta for å nå utslippsmålene når reduksjonsforpliktelsen er opphevet. Disse tiltakene skal inn i klimahandlingsplanen regjeringen jobber med og som skal legges fram til høsten.
Miljøminister Romina Pourmokhtari (L) har så langt vært uklar om SD skal få delta i klimahandlingsplanforhandlingene.
– Vi skal delta i den forhandlingen, sier Åkesson.
Ta tid
Som eksempler på tiltak som kan redusere transportutslipp i stedet for reduksjonsforpliktelser, nevnte miljøministeren økende rushtidsavgifter eller senke fartsgrenser.
Ifølge SD-lederen er det bare å glemme.
– Vi har ikke blitt enige om noen alternative tiltak, sier han og legger til at det ikke kan komme nye innspill i denne problemstillingen.
Meningstallene for SD har gått ned siden valget. Ikke mye har skjedd ennå i det lovede paradigmeskiftet i migrasjonspolitikken, og gjengvold fortsetter å ta sitt toll. De mange kronene som er lovet i reduserte drivstoffpriser har foreløpig blitt til bare øre.
– Jeg føler at våre velgere har god forståelse for at det tar tid å fikse det Sverige som Socialdemokraterna har lagt bak seg, sier Åkesson.
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»