En invasiv fiskeart, pukkellaks, har økt dramatisk de siste årene i Nord-Norge ettersom vannet blir varmere på grunn av global oppvarming. En høyere temperatur betyr at eggene har bedre sjanse for å overleve. Ekot bringer det tilbake.
Pukkellaks ble plantet på den russiske Kolahalvøya på 1950-tallet og har spredt seg til norske farvann siden. For både fersk- og saltvannskurs. Men det er først når det er i havet at det er spiselig. Den tilhører faktisk Nord-Stillehavet og Polhavet.
Det kan spre kjøttetende bakterier
Laksearter kan utgjøre en fare for både mennesker og dyr. Det sier Paul Eric Aspholm, marinbiolog ved Norsk Bioøkonomiinstitutt, til Ekot.
– De er veldig aggressive, har veldig skarpe tenner og biter andre fisker og skader seg, sier han.
Etter parring dør laksen og blir liggende å råtne i elver, noe som kan spre kjøttetende bakterier som både mennesker og dyr kan få på seg, ifølge Ekot.
Arten øker raskt i hele Nord-Atlanteren, spesielt i Norge. I følge det svenske jordbruksuniversitetet ble det observert totalt 70 pukkellaks i Sverige i 2021. De anslår imidlertid at antallet i svenske bekker faktisk er betydelig større, men ikke på nivå med Norges.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»