Det Norrköping-baserte selskapet Againity, som har utviklet en teknologi for å konvertere overskuddsvarme til elektrisitet, ekspanderer raskt. Ved hjelp av en patentert modulær ORC-turbin som kan generere opptil 2,5 MW elektrisitet, kan industribedrifter bruke overskuddsvarme effektivt. Stigende strømpriser har hjulpet flere og flere mennesker til å våkne opp til Againity-teknologien, også utenfor Sveriges grenser.
Tekst: Annika Wihlborg Bildekilde: Againity
Againity ble startet i 2013 av seriegründer David Frykerås, som utviklet selskapets ORC-turbin sammen med Joakim Wren fra Linköpings universitet. Turbinen bruker energien til varmtvann på en intelligent måte.
–Vi har har utviklet og kommersialisert en patentert teknologi som gjør at biovarmeanlegg over hele Sverige kan oppgraderes til bioenergivarmeanlegg og produsere grønn, fornybar, væruavhengig elektrisitet. Potensialet er høyt, det er i dag flere hundre svenske biovarmeanlegg som potensielt kan begynne å produsere strøm, sier David Frykerås.
Markedsleder innen mindre ORC-systemer
Againity har nå fått solid fotfeste i det nordeuropeiske markedet. Selskapet har for alvor posisjonert seg som en stor leverandør av småskala kraftproduksjonsutstyr som kan brukes i eksisterende varmesystemer.
Igjen har gått slag i slag de siste årene. I 2020 ble selskapet nominert som Östergötlands kandidat i Gasellekonkurransen av Dagens Industri. Selskapet er i dag markedsleder innen segmentet mindre ORC-systemer som kan generere strøm til lavere kostnad og høyere tilgjengelighet enn eksisterende teknologi. Hver turbin kan forsyne mellom 50 og 500 husstander med energi.
Første system utgitt hos kunden i 2016
–Ideen til Againity kom opp da jeg jobbet med energiforsyning på oljerigger. Jeg følte at for mye energi ble kastet bort, noe som gjorde at jeg ønsket å lage en løsning som sparer energi. Vi brukte mye tid på å teste og kvalitetssikre løsningen vår og i 2016 solgte vi vårt første system, sier David Frykerås.
Tidligere har Againity hovedsakelig fokusert på det svenske markedet, men de siste årene har selskapet også ekspandert til de baltiske landene og Norge. Vekstraten er høy og Againity har i dag rundt tretti referansekunder.
– Interessen for teknologien vår har definitivt økt de siste årene. Vi har vist at teknologien virkelig fungerer i praksis i mange ulike typer operasjoner, hovedsakelig varmeanlegg, men også biogassanlegg og kokere. Det at vi utvikler og produserer egne maskiner og leverer nøkkelferdige konstruksjoner klare til bruk har også bidratt til suksessen, sier David Frykerås.
Stort vekstpotensial
En annen faktor som har bidratt til økningen i Againitys omsetning er selvsagt økningen i strømprisene i Nord-Europa. Dette gjør at flere og flere aktører motiveres til å bruke overskuddsvarmen og omdanne den til energi. David Frykerås ser derfor et stort vekstpotensial for selskapet i fremtiden.
– Bare i Sverige er det rundt 500 termiske kraftverk som ennå ikke har begynt å konvertere overskuddsvarme til elektrisitet. Vår ambisjon er å være en opplagt samarbeidspartner for aktører som ønsker å kunne gjøre om enhver form for varmekilde til strøm. Det er spesielt gledelig å kunne konvertere lavverdi brenselkilder, som avløpsrenseanlegg, til noe høyverdi som strøm, sier David Frykerås.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»