Tenk om en arkitekturpris krevde et systemendring, skriver ACAN Sverige i en pressemelding. Med prisen ønsker nettverket å «sette søkelyset på prosjekter som har potensial til å drive endring innen arkitekturfeltet».
I fjor, da prisen ble delt ut for første gang, kåret juryen Plockhugget, som jobber for bærekraftig skogbruk, til vinner. I år er de fire kandidatene Egnahemsfabriken, Föreningen Fasad, Solidariska byggare og Unbränd lera.
Juryen til ACAN Think if Award besto av Gustav Martner, Torun Hammar, Johannes Stripple og Barbara Buser. Vinneren presenteres 13. mars, samme dag som Arkitekturgallaen, på Kunskapstrappan på Chalmers i Gøteborg.
Dette er nominasjonene til ACANs Think If-pris:
Egnahem fabrikk
- Beskrivelse: Egnahemsfabriken er et andelslag for sosial- og samarbeidsboliger på øyene Tjörn og Orust på vestkysten.
- Begrunnelse for nominasjonen: Fordi de jobber med lokal og sosial robusthet og skaper et alternativ til business as usual i småhussektoren. De har evnen til å omsette teori til praksis og ord til handling. Ved å involvere, engasjere og øve inspirerer de til nye måter å tenke på, bygge og styrke mangfoldige sosiale grupper basert på en lokal forankret kontekst.
Frontforeningen
- Beskrivelse: Fasad-foreningen opererer i Gøteborg og har trukket oppmerksomhet til en rekke planlagte rivinger siden 2019.
- Begrunnelse for nominasjonen: «for deres viktige arbeid med å forhindre riving i Gøteborg. Fasade er et inspirerende eksempel på hvordan aktivisme kan ha som mål å drive endring under denne definerende krisen i vår tid. Fasade kommuniserer komplekse problemstillinger tydelig og engasjerende på en pedagogisk og grafisk måte, dermed invitere et bredere publikum til diskusjonen om hvordan byene våre skal se ut og hva vi gjør som samfunn med våre felles ressurser.
Solidaritetsbyggere
- Beskrivelse: Solidarity Builders er en fagforening (innenfor SAC Syndikalisten), stiftet i 2021, som primært jobber for å nå arbeidsinnvandrere.
- Begrunnelse for nominasjonen: «Det økende problemet med urettferdig behandling av arbeidsinnvandrere er hele byggesektorens ansvar. Vi kan ikke rolig akseptere bygningsarbeidere som jobber under slike forhold og samtidig hevde at sektoren er bærekraftig. Disse problemene eksisterer i Sverige så vel som i andre land, hvor vi har en tendens til å være raskere til å rapportere dem. Vi ser en sammenheng mellom utnyttelse av mennesker og naturressurser. Drivkraften til å stadig bygge mer, raskere og til lavere kostnader ser ut til å være iboende i eiendommen sektor.
Ubrent leire
- Beskrivelse: Svensk standard for rå leire som byggemateriale.
- Begrunnelse for nominasjonen: Utviklingen av en svensk standard for rå leire som byggemateriale har som mål å bruke et lavteknologisk, energieffektivt materiale på moderne måter og gir nye muligheter innen bygg og anlegg ved bruk av eldgamle og tradisjonelle teknikker. Ubrent leire som materiale har også en positiv innvirkning på vårt velvære blant annet gjennom sin fuktighetsgivende effekt. En standardisering av rå leire vil bidra til bredere aksept av materialet og dets konstruksjonsmetoder og vil også bidra til å endre og utfordre måten vi ser på leire i vårt bygde miljø.
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»