MSB advarer om store risikoer med vinterstrømmangel: «Dårlig forberedelse»

Risikoen for strømbrudd i det svenske strømnettet har økt ytterligere denne vinteren, ifølge Svenska kraftnät. Det etter at Vattenfall annonserte stoppet ved Ringhals 4 forlenges til 31. januar neste år.

Normalt kan vi i Sverige importere strøm på vinterdager når landets strømproduksjon ikke strekker til. Men stengingen i Ringhals, sanksjoner mot Russland, redusert elektrisitetsproduksjon i Frankrike og lave nivåer i magasiner i Norge er faktorer som påvirker Sverige og gjør at vi kan bli nødt til å holde på strømmen på kalde dager og koble strømbrukere fra nettet i kortere perioder.

Dette er noe som aldri har skjedd før i Sverige og som sannsynligvis vil påvirke hverdagen til mange familier og bedrifter.

– Hvis det skjer, vil det være en veldig stor endring som naturlig nok vil vekke stor oppmerksomhet, sier Niclas Damsgaard, sjefstrateg i Svenska kraftnät.

MSB: Mangel på forberedelser i Sverige

Eiendomssperring, trafikklys, trikketrafikk, varme og elektronisk kommunikasjon er noen av funksjonene som sannsynligvis vil svikte hvis de kobles fra, sier Statens samfunnssikkerhet og beredskap (MSB).

– Dessverre er forberedelsene generelt veldig dårlige. Allerede i 2011 identifiserte vi 50 000 sosialt viktige elektrisitetsavhengige virksomheter i Sverige. Svært få av dem har reservekraft i dag. Konsekvensen er at mange virksomheter, butikker og virksomheter rett og slett stenger ved strømbrudd fordi det ikke finnes noen plan b, sier Jan-Olof Olsson, leder for forsyningsberedskap i MSB.

– For folk som har livsnødvendige maskiner i hjemmet og hjemmehelsetjenesten er det alltid en risiko hvis det blir strømbrudd. Selv om du har energi til overs, må det skje et bytte, sier hun.

Spørsmålet: Det er på tide å begynne å spare

Regjeringen har foreslått at myndighetene bør gjennomgå hvordan man kan spare på strømmen. Men både MSB og Svenska kraftnät mener det er på høy tid at også privatpersoner begynner å spare strøm for å avhjelpe vinterstrømkrisen.

– Er det flere måter du kan spare strøm på, bør du, mest av økonomiske årsaker, men det hjelper også på systemet, sier Niclas Damsgaard.

– Man skal alltid spare på energien og når vi er på grensen er det bra om man prøver å redusere forbruket for å unngå denne situasjonen, det er et naturlig steg i kriseforberedelsen som finnes, sier Jan-Olof Olsson.

Hør Niclas Damsgaard og Jan-Olof Olsson i videoen over om hvorfor svensker bør spare på strømmen.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *