«En perfekt høstkamp»

«Som vanlig liker jeg det uventede.» Slik svarer Johan Rockberg, professor ved KTH, på spørsmålet om hva som venter mest på Bioscience-kongressen som han skal moderere neste uke.

Hvorfor er biovitenskap et viktig møte?

– Jeg liker Bioscience, som er en perfekt match på høsten. Den dekker det som er nytt innen nåværende grunnforskning samt ny teknologi og medisin. Kanskje best av alt, det betydelige formatet og blandingen av akademiske, helse- og teknologiselskaper skaper muligheten til å lære noe nytt og uventet, som kan være starten på noe større.

Hva venter du mest på fra arrangementet?

– I årets program er det spesielt mange gode foredragsholdere og bedrifter med en rekke områder som biobanking, cellebiologi, menneskelig opprinnelse og metoder for utvikling av nye legemidler, blant annet. Det blir en spennende blanding. Men som vanlig er jeg mer begeistret for det uventede, så jeg tror jeg gleder meg til å være med på møter i pauser og prat.

Den dekker det som er nytt innen nåværende grunnforskning samt ny teknologi og medisin

Fortell oss om forskningen din

– Som KTH-professor leder jeg til daglig en gruppe med fokus på biologisk legemiddelutvikling innen både funn og bioproduksjon. Innenfor første del dreier det seg hovedsakelig om raffinerte målrettede genterapier basert på AAV-virus, men også metoder for produksjon av nye immunmodulerende bispesifikke antistoffer, for behandling av blant annet SLE.

Forskning og diagnostikk innen biovitenskap gjennom innovative teknologier

Når: 8. november.
Hvor: Livets by, Solna
Moderator: Johann Rockberg.
Koste: Gratis inngang, registrering kreves.
Sjef: Livsvitenskap Sverige.
I listen over foredragsholdere: Sophia Hober, Yihai Cao, Magnus Ekvall, Linda Lindskog, Nikolas Herold, Martin Jädersten, Hugo Zeberg, Martin Jönsson, Anna Rising, Madeleine Malm etc.
Spindelvev: bioscienceevent.com

– Innen bioproduksjon er jeg nå direktør for Gene Nova, som er et innovasjonsmiljø hvor vi utvikler plattformer for mer effektiv AAV-produksjon med cellelinjer, prosesser og analyser og undersøker hvordan vi kan forbedre produktiviteten i bioreaktorer ved bruk av biokjemiske systemer og genomredigering av vertscelle. Så langt har vi blant annet produsert både AAV-modeller og nye fungerende AAV-er med nye funksjoner og demonstrert at dette gjør dem tryggere og enklere å produsere, men mye gjenstår å gjøre med dette.

Fortell oss mer om Gene Nova

– Genterapimedisiner kan revolusjonere behandlingen av mange sykdommer, men de er dyre og kompliserte å produsere. Gene Nova ved KTH samarbeider nå med ledende svenske forskere og eksperter fra ulike disipliner for å møte denne utfordringen. Det morsomste med konsortiet er at vi dekker en stor del av verdikjeden fra virologi, cellebiologi, hjerneforskning, til mekanikk, matematikk, avansert ingeniørfag, kunstig intelligens og automatisering for å prøve å løse flaskehalser på en integrert måte.

– I Sverige har vi ennå ingen produksjon av disse avanserte legemiddelproduktene. Men Sverige er godt rustet hvis vi kombinerer vår usedvanlig brede kompetanse. Og nå gjør vi det med et drømmeteam i Gene Nova, og vi ser også frem til flere sterke svenske tvillingkonsortier som gir tyngde og dynamikk til økosystemet vårt, sier han og siterer blant andre Ad Biopro, Indi Cell, Northx Biologics, Swe Deliver og Cell Nova.

Fakta Jan Nova

Gene Nova er sammensatt av forskningsgrupper fra KTH (Rockberg, Chotteau, Malm), Alfa Laval (Thorwid, Königsson) Astra Zeneca (Hatton, Daramola), Biotage (Nord), Combi Gene (Linhult, Ericsson), Karolinska Institutet (Hjerling – Leffler ), Uppsala universitet (Hultqvist), Vironova (Ryner, Sintorn) og Ziccum (Egeblad).

Artikkelen er en del av vårt emne om Biovitenskap.


Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *