Fem russiske statsborgere og to venezuelanere er i sentrum av den internasjonale floken som ble kjent i oktober da den amerikanske advokaten sendte inn en klage.
Nettverket skal blant annet ha laget avanserte bedriftsavtaler for å omgå sanksjoner og smugle inn sensitiv teknologi av samme type som er funnet med russiske styrker i den pågående krigen i Ukraina.
Over Atlanterhavet, i et boligområde i Stockholm, angrep Säpo et par i 60-årene forrige uke. Mannen er mistenkt for grov ulovlig etterretningsvirksomhet mot Sverige og USA og kvinnen for medvirkning. Begge nekter straffskyld.
Lenker til USA-prosessen
SVT har sett nærmere på selskapene og nettverket rundt paret og kan avsløre at det er koblinger til den internasjonale floken.
På midten av 2000-tallet ble et av det mistenkelige parets svenske selskaper registrert for å ta seg av import og eksport av teknologi. En russisk mann ble oppført som eier av selskapet, som hadde alle aksjene frem til 2012, da tidligere påpekt GRU-agenten overtok eiendommen gjennom et kypriotisk postkasseselskap.
Men ifølge opplysninger gitt til SVT var den egentlige hjernen bak selskapets virksomhet en tredje russisk forretningsmann, hvis familie dukker opp i lekkasjer som avslørte hvitvasking og avanserte skatteordninger.
Høsten 2011 er et familiemedlem registrert som eier av alle aksjene i det svenske selskapet. Men når det svenske selskapsregistreringskontoret ber om passidentitet for familiemedlemmet, oppheves saken via e-post og aksjeeierskapet blir aldri registrert. Året etter overtar den utpekte GRU-agenten som eier av virksomheten.
Han hadde roller i et svartelistet russisk selskap
Mennene bak firmaet til paret har én ting til felles: De har alle vært i ledelse eller hatt roller i det russiske selskapet Radioexport. Et selskap som var en del av det Moskva-baserte statlige forsvarskonglomeratet Rostec.
Radioexport ble svartelistet i 2016 etter en executive order fra Barack Obama som siterer den russiske okkupasjonen av Krim.
Nå er Radioexport en del av floken som har løst opp og ført til rettslige prosesser i USA. Etter mistanke skulle selskapet ha vært mottaker av teknologien som i strid med sanksjonene ville blitt kanalisert inn i den russiske krigsmaskinen.
Fotobokser og transistorer
Ifølge opplysninger fra SVT hadde parets svenske selskap, gjennom en forretningspartner i Europa, allerede gjort forretninger med Radioexport. Dette var blant annet transistorer og fotobokser, hvorav sistnevnte offisielt skulle bli brukt i det kommende OL-budet i russiske Sotsji i 2014.
Den svenske aktor kommenterte ikke om det er en sammenheng mellom nedslaget i Stockholm og den amerikanske rettsprosessen, men han samarbeidet med USA og FBI. Ifølge aktor involverte parets påståtte forbrytelse «anskaffelse av teknologi til Russlands militærindustri».
Her tipser du SVT etterforskningsreportere om nyhetene.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»