Ny rørledning åpner snart i Østersjøen for å redusere avhengigheten av russisk gass

Baltic Pipe skal frakte gass fra Norge via Danmark til Polen. Den danske statsministeren sier det er for tidlig å trekke noen konklusjoner om åpningen av den nye rørledningen har en sammenheng med Nord Stream-lekkasjene.

Den 900 kilometer lange Baltic Pipe vil kunne transportere 10 milliarder kubikkmeter gass i året og håpet er at rørledningen skal erstatte mye av den russiske gassen i Polen. Planen legger opp til at røret skal tas i begynnelsen av oktober og i full drift fra 1. januar 2023.

Jeg vil ikke skuffe

– Det har i flere år vært Polens ønske å bli uavhengig av sin nåværende gassleverandør, og derfor er det et enormt press på oss for å bli ferdige med dette i tide. Alle som er involvert i prosjektet kjemper som gale for ikke å skuffe våre polske venner, sa Søren Juul Larsen, hovedprosjektleder for Baltic Pipe i Danmark, da Svenska Yle besøkte rørledningsbyggingen i mai.

Søren Juul Larsen peker på en rørledning som ennå ikke er nedgravd.

Norge setter inn ekstra utstyr for å erstatte russisk gass i Europa og tjene milliarder – «Høye priser et insentiv for å holde produksjonen høy»

Kritikk mot investeringer i fossilt brensel i en klimakrise.

Gjelder søk etter erstattere

Ifølge en ekspert dansk TV2 har snakket med, vil ikke rørledningen løse problemene med å finne erstatninger for russisk naturgass i Europa.

– Det skaper flere forbindelser i gassnettet, men gassen som er i linjene er alltid den samme, sa Martin Dam Wied, avdelingsleder i bransjeorganisasjonen Green Power Denmark, til TV2.

Dansk premier om gasslekkasjer: «Det er vanskelig å forestille seg at det er tilfeldig»

Rørledningen åpnes for tidlig, og ifølge Danmarks statsminister Mette Frederiksen er åpningen av rørledningen enda viktigere siden det ble oppdaget lekkasjer på Nord Stream 1 og 2.

– Det er vanskelig å forestille seg at det er en tilfeldighet, sier Mette Frederiksen om lekkasjene da han møtte pressen ved åpningen av Baltic Pipe i Polen.

Danmark har hevet sin elektrisitets- og gassektorberedskap til det høyeste nivået etter Nord Stream-lekkasjen. Tapene skjedde øst for den danske øya Bornholm.

Lagrene nesten fulle

– Det pågår et stort koordinert myndighets- og beredskapsarbeid, som gjør at alle kompetente myndigheter nå er involvert i arbeidet. Vi tar dette på største alvor, sier statsminister Mette Frederiksen.

Den danske klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen sier lekkasjer i rørledningen ikke umiddelbart påvirker Europas gassforsyning.

– Bensintankene er nesten fulle, sier han, ifølge dansk TV2.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *