EU er klar for neste steg i energipriskrisen

Siden den russiske angrepskrigen mot Ukraina tidligere i år har andelen av EUs gassimport fra Russland sunket fra 41 % til 7,5 %. Samtidig ble gassreservene for vinteren fylt til nesten 90 prosent og gassforbruket gikk ned med ti prosent. Det uttalte presidenten i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, som onsdag under en debatt i EU-parlamentet bekreftet at dette hadde skapt en «første beskyttelsesbuffer».

– Takket være det, nå kan og vil vi ta neste skritt, sa von der Leyen da han skisserte for EU-parlamentsmedlemmer de viktigste delene av planen hans om endelig å fjerne EU fra «grepet russerne har over oss gjennom sitt fossile brensel. «.

– Alt gjelder selvsagt energipriser, sa von der Leyen.

Ifølge henne må kommisjonen trappe opp forhandlingene med land som Norge for å senke prisen på importert gass. Denne våren, når mye av gassen brukes til å varme opp boliger og bygninger i mange europeiske land, må lagrene fylles på igjen til neste vinter.

– Hvis vi da igjen ser et scenario der medlemslandene utspiller hverandre på det globale markedet og dermed hever EU-prisene, er ikke dette bærekraftig. Vi må ha felles innkjøp for alle medlemsland, sa von der Leyen.

Han understreket at gass har tre hovedbruk: i industrien, for å varme opp bygninger og for å generere elektrisitet. Når det gjelder sistnevnte, foreslår kommisjonens president et pristak som en midlertidig løsning inntil et nytt system for fastsettelse av strømpriser er vedtatt.

– Dette pristaket ville også vært et skritt mot en strukturell transformasjon av vårt strømmarked. I dag er flere medlemsland åpne for [ett gaspristak] og vi er bedre forberedt på det.

Han ønsker også å revidere prisene på gass som brukes til andre formål, ikke minst for å ta tak i det han mener er russisk gassprismanipulasjon.

– Dette er vidtrekkende tiltak, sa Ursula von der Leyen, som vil presentere planen sin i detalj for diskusjon blant stats- og regjeringssjefer i medlemslandene på fredagens uformelle EU-toppmøte i Praha.

Fellesfinansiering skal redusere energiavhengigheten

Videre foreslår von der Leyen at EU gjennom «felles europeisk finansiering» tilfører ytterligere midler til Unionens RepowerEU-plan, som skal redusere medlemslandenes avhengighet av russisk energi gjennom blant annet redusert energiforbruk, diversifisering og investering i ikke-fossile energikilder. Pengene skal gå til å investere i ny gassinfrastruktur og fornybar energi, samt støtte husholdninger og bedrifter til å investere i for eksempel byggeisolasjon eller installasjon av varmepumper.

– På denne måten kan alle medlemsland fremskynde de nødvendige investeringene, modernisere energiinfrastrukturen vår, sikre rettferdig konkurranse mellom bedrifter og opprettholde Europas konkurranseevne i verden. Vi må gjøre denne investeringen og finansieringen sammen som europeere, sa von der Leyen, som ikke nevnte et spesifikt beløp.

Fempunktsplan etter sabotasjen av Nord Stream

Kommisjonens leder tok også opp mistenkt sabotasje av Nord Stream-gassrørledningene i Østersjøen.

– [Detta] det har vist hvor sårbar energiinfrastrukturen vår er. Undersjøiske rørledninger og kabler forbinder EU-borgere og bedrifter til verden. De er livsnerven for data og energi. Det er i alle EU-borgeres interesse å bedre beskytte denne vitale infrastrukturen, sa von der Leyen, som presenterte en fempunktsplan for å gjøre det.

Planen omfatter blant annet stresstester av eksisterende infrastruktur og bruk av EU-satellitter for å oppdage mulige trusler.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *