At kulturen skal holdes på en armlengdes avstand fra politikken er blitt et slagord for både venstre og høyre i svensk politikk. Nå kommer Mats Svegfors med et forslag til hvordan det kan se ut.
Svegfors, tidligere sjefredaktør i Svenska Dagbladet og tidligere administrerende direktør i Sveriges Radio, skal presentere sin rapport 29. september, men presenterer allerede noen refleksjoner i Kveldsavisen.
Et spørsmål om å overleve
Et forslag er at kunstnerisk frihet bør beskyttes ved lov. Ingen region eller kommune kan utbetale statlige midler uten å garantere kunstnerisk frihet.
– Det er egentlig ikke noe rart. Dette er en offentlig sektor finansiert av offentlige midler. Skal man overleve i en bransje som denne, må man ha representanter, sier han.
En ansvarlig utgiver for kunstnere
Ifølge Mats Svegfors kunne det løses gjennom en modell hentet fra avisenes verden, med en slags redaktør for kunsten. Det kan være direktøren for et kommunalt teater som tar de kunstneriske avgjørelsene, beskyttet av loven mot eiernes innblanding, i dette tilfellet et kulturutvalg i kommunen.
– Det er et system som har eksistert lenge i mediebransjen – det er forståelig, det er en enorm erfaring i Sverige og vi vet det fungerer, sier Svegfors til Aftonbladet.
I klippet ser du Mats Svegfors forklare hvordan forslaget kan se ut i praksis.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»