Erik Råsbjer tok med seg sønnen på hockeytrening i jaktklær med kniv i beltet. Det var en dyr tur. Bilder: Private og Getty Images.
Erik tok med seg sønnen på trening i jaktuniform
– ble bøtelagt for ikke å ha lagt fra seg kniven
Erik Råsbjer har alltid kniven knyttet til jaktbuksa, også når han henger den i garderoben. Så du ikke glem å ta den med deg når du skal på jakt. Men da han glemte å ta den av, ble det en dyr affære.
Noen dager før jul fulgte Erik sønnen på hockeytrening. Han avbrøt derfor arbeidet med å slakte et rådyr han holdt på med. Han kledde kniven og satte seg inn i bilen i de samme jaktklærne han jobbet i.
De skulle bare gå litt over en mil og Erik ville aldri trenge ut av bilen når de kom, men ville bare slippe av sønnen og deretter gå hjem og fullføre jobben med å slakte hjorten.
Det ville ha kostet ham dyrt. Bare 500 meter fra huset til Erik gjennomførte politiet en farts- og edruelighetskontroll. Noe han i grunnen synes er en god ting politiet har. Det var ingenting som bekymret ham. Han var både edru og hadde kjørt under gjeldende fartsgrense. I stedet kom det et uventet spørsmål fra politiet.
– Jeg måtte blåse og de spurte meg om førerkort. Jeg glemte det og spurte ham om han ikke kunne se meg på datamaskinen sin. Ellers kunne jeg gått hjem og tatt førerkortet. Jeg så kanskje litt trist ut, men de spurte i hvert fall om jeg hadde noe skarpt i bilen min.
Brudd på knivloven
Erik sa først nei, men innså at han fortsatt hadde kniven med seg.
– Jeg synes du skal være ærlig med politiet, så det var derfor jeg fortalte deg om kniven. Jeg kunne ikke forestille meg at det skulle forårsake noen problemer da jeg jobbet med det før jeg dro og ville fortsette når jeg kom hjem. Samtidig kan jeg virkelig ikke forstå at bilen min skal regnes som offentlig rom, sier hun.
Politiet sa at han var skyldig i en knivlovsovertredelse og beslagla kniven, et Eka-svingblad som kombinerer en kniv med en mageåpner. Den ble senere beslaglagt og kan derfor ikke få den tilbake.
Det har lenge vært en forbrytelse der politiet kan benytte seg av den såkalte fremskyndet rettssaken. Det betyr at politiet avslutter sin etterforskning på stedet når de har pågrepet en mistenkt og umiddelbart gir ham foreløpig frist for hovedforhandling. Noen ganger kan tingretten til og med avgjøre en slik sak uten hovedforhandling. Det var tilfellet for Erik, og litt over to uker etter hendelsen kom dommen fra tingretten.
Resultatet: 70 dagbøter på totalt 21 000 SEK og en erstatning til forbryterfondet på 800 SEK.
– Aktor ba om 100 dagsmulkter og totalt 30 000 SEK med henvisning til en tilsvarende gammel dom. Jeg synes det er ganske urimelig og ute av proporsjon med hva slags kriminalitet det er. Jeg kjørte sønnen min til hockeytrening og tok en kort pause fra klippingen.
«Ingen fingertuppfølelse»
Tingretten skriver også i sin kjennelse at Erik var fra og på vei til en forretning hvor kniven var berettiget. Retten bemerker også at han ikke hadde til hensikt å bruke kniven og at den derfor fastsatte straffen til 70 og ikke 100 dagbøter, som i Eriks tilfelle innebar 21.000 kroner.
– Jeg forstår loven til en viss grad, men jeg mangler fingertuppene. Da synes jeg det er feil når normale, ærlige mennesker blir så hardt rammet. Vi som jobber har en inntekt som gjør bøtebeløpet ganske høyt. Ikke alle kriminelle har det, ikke sant? Dagbøtene virker derfor feil for en forbrytelse som dette. Mange ser ut til å være enige med meg og jeg er veldig glad for støtten jeg har fått fra jegerkorpset.
Hvordan har dette påvirket din tillit til politiet?
– Jeg har ingenting imot politiet. Faren min har jobbet som politi hele sitt yrkesliv, men selvtilliten svinner dessverre etter noe slikt. Jeg føler at jeg har blitt straffet for å være ærlig. Jeg kunne ha sagt at jeg ikke hadde kniv eller at jeg skulle på jakt, men jeg synes ikke du skal lyve for politiet.
– Da lurer jeg på om det virkelig er her politi og påtalemyndighet bør bruke ressursene sine.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»