I oktober beviste den internasjonale forskningsstudien SPLISS det Sverige ligger langt bak sammenlignbare land når det gjelder hvor mye ressurser som brukes på eliteidrett. Norge og Danmark satser for øvrig 50 prosent mer på OL-idretter enn Sverige.
Nå viser den samme undersøkelsen fra SOK at nesten én av fem svenske olympiere i støtteprogrammet Topp och Talang lever under eksistensminimum.
– Hvis du ser deg i speilet, burde vi selvsagt vært flinkere til å løfte det. Vi har nå bestemt oss for å være tydelige på at dette er en stor sak. Konkurransen blir hardere, flere og flere land satser. Skal vi være en del av fremtiden, må vi i det minste komme i nærheten av det våre naboland investerer i sin beste idrett, sier Peter Reinebo, driftsdirektør i SOK.
«En virkelighet du ikke kjenner»
Ifølge ham er SOK «ganske flinke» til å jobbe med næringsliv. Nå vil de få Staten til å forstå alvoret.
– Det vi jobber med nå er at regjeringen skal forstå at toppidrettsutøverne som konkurrerer for Sverige har en hard realitet. Ikke alle, men de fleste. Og den virkeligheten er ikke kjent. Kanskje vi burde ha gjort mer der før. Og vi skal gjøre opp for det nå.
Så du vil ha mer penger fra staten?
– Mer penger rettet til denne delen av sporten, ja.
Ønsker du å heve nivåene på stipendene
Så du henvender deg hovedsakelig til sportsministeren?
– Idrettsministeren er en person. Men vi må nok også ta tak i, og det begynte vi med allerede før valget, alle partiers sportslige politiske talsmenn. Og parlamentsmedlemmer som driver med idrettssaker, som er ganske mye.
Vil du heve nivået på stipendene?
– Vi må absolutt øke stipendsystemet. Dette er mye. Den andre delen er hele den sosioøkonomiske situasjonen. At vi har aktive ansatte som ikke er en del av sikkerhetssystemet.
Hvordan skal det fikses?
– En variant er å se stipend som en del av tjenesteinntekten. I dag er det ikke tilfelle. Men vi vet at Sverige undersøkes for kulturstipend. Og håpet er at dette også gjelder idrettsstipend, sier Peter Reinebo.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»