Boom av digitale helsetjenester for kvinner

Å gå til gynekolog har lenge vært forbundet med å legge bena i en hvilestol og blottlegge magen. Men mange gynekologiske besøk gjøres uten eksamen. Dette fikk gynekolog Helena Graflund Lagercrantz ved Danderyd sykehus til å lage en digital omsorgsapp rettet utelukkende mot kvinnelige pasienter.

Lange ventetider på gynekologiske klinikker

Lang ventetid for å oppsøke gynekolog var en annen pådriver for at tjenesten startet opp. I noen regioner kan det ta omtrent et år før en kvinne med egeninnlevering kan oppsøke gynekolog eller jordmor. Digitale hjelpetjenester er ikke knyttet til en region, men kan brukes av alle.

– Behovet for kvinner er enormt, det er så forsømt i mange deler av Sverige og det er vanskelig å finne en avtale raskt, sier Helena Graflund Lagercrantz, en av grunnleggerne av Ester Care.

Flere nye tjenester

Og det er mange som nå ser på kvinners helse og interesser som en potensiell kontantku. I slutten av mai ble tjenesten Ella lansert, en digital omsorgsapp som tilbyr fysioterapi til gravide og nybakte mødre.

– Jordmoren du går til har et veldig stort ansvar, så vi ønsker å kunne integrere barselomsorgen. En stor inspirasjonskilde for oss er Tyskland og Belgia, hvor det er obligatorisk at alle gravide bør konsultere en fysioterapeut både under og etter svangerskapet, fordi det skjer så mye i kroppen, sier Frida Johnsson, medgründer og fysioterapeut.

En annen tjeneste som raskt har funnet kunder er Womni, en digital tjeneste for kvinner med menopausale symptomer.

– Kunnskap og erfaring om overgangsalder er ikke tilgjengelig over hele landet. Vi ser også at noen må vente flere år på å få adekvat omsorg, sier Elin Emanuelsson, medgründer av tjenesten.

Det er noen risikoer

De nye tjenestene ønskes velkommen av SFOG gynekologerforening, som er klar over den store mangelen på gynekologer og de lange ventetidene. Samtidig noteres noen risikoer.

– Det kan hende du selger et produkt, som allerede finnes, til en høyere pris, sier Michael Algovik, president i SFOG.

Hun mener også det bør være en mulighet for overgang til fysisk omsorg dersom det skulle bli funnet noe som trenger en fysisk undersøkelse.

– Som et komplement ser jeg ingen problemer med digital omsorg, men man må ha mulighet til å møte pasienter fysisk dersom det dukker opp spørsmål som må følges opp. Ellers havner de tilbake i primærhelsetjenesten og må begynne på nytt, sier Michael Algovik.

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *