I følge kommuneforbundet var ni timers døgnhvil normen i heldøgnsdrift, men nå har tillitsvalgte rett på elleve timer sammenhengende ferie i ethvert døgn. Noe Johan Ingelsog kaller et paradigmeskifte.
– Det var vanskelige og kompliserte forhandlinger å finne en ny avtale tilpasset med utgangspunkt i EUs arbeidstidsdirektiv. Men vi er glade for å ha kommet frem til en løsning, sier han.
Vanskeligheten var å finne en balanse mellom rett til bedring for den enkelte og bedriftens behov, forklarer Johan Ingelsog, fornøyd med avtalen.
— Målet er å gjøre det mindre stressende og mer avslappende, og på sikt redusere sykefraværet, sier hun.
Beskytt helsen til ansatte
Jeanette Hedberg, forhandlingsleder i svenske kommuner og regioner, er også fornøyd med avtalen, men sier det kan bli endringer i planene.
– Fordelen er at det blir mye tydeligere for ansatte hva som gjelder. De kan finne ut om rettighetene deres og hvordan de forholder seg til hvile. Det handler om å beskytte ansattes bedring og helse, sier hun.
Avtalen kommer etter at EU-kommisjonen kritiserte reglene for 24-timers hvile og stilte spørsmål ved om svenske kommuner og regioner og fagforeningspartnere følger EUs arbeidstidsdirektiv.
– Det sier seg selv at vår tariffavtale skal være i samsvar med direktivets og lovens regler, og det har vi nå tatt ansvar for, sier Jeanette Hedberg.
Trer i kraft neste år
Avtalen innebærer også at arbeidsgivere ikke lenger kan forstyrre ansatte i fritiden, sier Johan Ingelsog.
Vårdförbundet ser på avtalen som en seier. Forbundspresident Sineva Ribeiro sier i en pressemelding at avtalen vil utgjøre en stor forskjell for fagforeningens medlemmer.
Endringene trer i kraft 1. oktober 2023.
– I alle endringene kan det være vanskelig i starten, men jeg er trygg nå som vi har tid, sier Johan Ingelsog.
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»