Jimmie Åkesson kaller de kommende endringene i migrasjonspolitikken et «paradigmeskifte», og professor i statsvitenskap Jonas Hinnfors er enig.
– Innvandringsområdet ligner, i hvert fall overfladisk, det man ser i Danmark og Norge. Det er uklart om man skal kunne søke om permanent oppholdstillatelse. Hvis ikke er det en dramatisk endring, sier han.
– De overgår virkelig mye.
«En klassisk akkord»
Blant punktene for enighet i «Avtalen för Sverige» til høyrepartiene er det, i tillegg til de som er nevnt ovenfor, energipolitikk, helsevesen, utdanning og styrking av friheter og rettigheter.
– Det er en klassisk avtale hvor alle får noe som er deres hjertesak. Det ville vært rart ellers, sier Jonas Hinnfors.
Dersom Jimmie Åkessons snakkis var konkrete og vidtrekkende, var Ls leder Johan Pehrsons mer vage, mener han.
– Det var også noe konkret i det Busch og Kristersson sa. Fra Johan Pehrson har det mest vært lovord om innbyggernes kunnskap og makt, men som et mindre parti kanskje ikke så rart.
Mye var ventet, men den uklare meldingen om høy beskyttelse av strømprisene overrasker statsviteren. I motsetning til andre punkter det tar tid å gå gjennom Riksdagen, er strømprisene et problem her og nå.
– Velgerne kunne vært beroliget der. Kanskje du gjør det på mandag eller tirsdag, men hvorfor ikke i dag? Det kan være et tegn på at du er uenig eller egentlig ikke vet hva du skal gjøre.
Fordel mot januaravtalen
At avtalen inkluderer SD, i motsetning til januaravtalen hvor støtteparti V ble utelatt, er ifølge Hinnfors en styrke.
– Internasjonalt er det mange eksempler på regjeringer basert på lignende avtaler. Det fungerte fint noen steder, men selv glade ansikter kan viskes ut raskt.
– Når det dannes regjeringer og man har partier som skal støtte det, ser det ofte relativt bra ut, men kollapser så når det oppstår problemer man ikke har tenkt på. Vi har for eksempel sett hvordan den forrige regjeringen hadde problemer med sementspørsmålet.
Han ser nok en risiko for langsiktig regjeringssamarbeid i Venstres stortingsgruppe.
– Hvis dette er godt etablert, så kan det navigeres, men det er klart at det er innenfor de liberale det har vært størst spenninger.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»