Fem år etter Metoo – var Emmelie Renlund snekkeri skuffet over utviklingen – Arbeidet

I hvilken retning har det gått siden du startet anken?
– Det skjedde mye i starten. Det ble tatt på alvor. Vi hadde møter med to ulike boligministre og næringsrepresentanter. Men det har ikke skjedd mye siden den gang. Når jeg er i produksjon og snakker med kvinner, hører jeg ofte vitser om det: «Kan jeg være så nær eller blir det for meg også»?

Skjedde det noe bra?
– Det er vellykkede prosjekter. Som talen på Sila, der et byggefirma ønsket å lære opp alle ansatte. Etter å ha bedt om en liste over slang brukt på ulike verktøy og elementer, ble det innsett at det var mye rasisme og sexisme. Dermed ble Sila talket-initiativet født, for å endre sjargongen. Og få folk til å snakke.

«Lei av å bli devaluert»

Har du også sagt opp tømrerjobben for dette?
– Ja delvis. Jeg ble seksuelt trakassert av en veileder på en takfest. Men jeg ble også lei av å bli bagatellisert hele tiden, ikke av kolleger, men av diverse underleverandører. Må bevise hver ny uke at jeg virkelig mestrer yrket mitt. Jeg var så sliten på slutten.

Er begjæringer en god måte å endre på?
– Ja, vi ble sammen. Og vi har sett at det ikke bare skjer på varehus. Men også på kontoret, overalt. Det var som et urbrøl. Men det var ingen planer for hva de skulle gjøre videre. Det er i hovedsak arbeidsgivernes ansvar, det må starte ovenfra og ned. Det er ikke flertallet av menn som forfølger kvinner, men det er de som blir hørt og sett. Og flertallet må føle seg trygge på å våge å tie dem.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *