Da høyrenasjonalisten Jair Bolsonaro ble tatt i ed som president for fire år siden, deltok bare en håndfull utenlandske statsoverhoder. Da Lula da Silva ble tatt i ed som president søndag, ankom 54 statsoverhoder og representanter fra andre nasjoner, inkludert Tysklands president og Kinas visepresident. De eneste landene i Europa som Bolsonaro hadde gode forhold til var Ungarn og Polen. At den tiden er forbi ble tydelig i Lula da Silvas åpningstale.
– Vi må bryte den internasjonale isolasjonen og koble Brasil opp igjen med alle verdens land. Vi vil gjenvinne vår fremtredende plass i verden, sa Lula.
Et av hans første dekreter som han signerte som president var et løfte om å bekjempe ødeleggelsene av Amazonas.
– Vi vil ta konkrete grep for å begrense klimaendringene og redusere avskogingen i Amazonas med mer enn 80 %, sa Lula i sin tale.
Hans stilling er mottatt av applaus fra over 300 000 samlet på gresset utenfor Kongressen for å være vitne til Lula da Silvas historiske tilbake til makten i verdens femte største land.
– Jeg er så lettet. Marerittet med Bolsonaro er over, sier gymlærer Elisabete Gouveia, 52.
Han holdt et rødt flagg over hodet for å beskytte seg mot den sterke solen under installasjonen.
– Bolsonaro var i ferd med å ødelegge vårt vakre land. Nå har vi funnet håpet igjen, sier Elisabete Gouveia.
Han hadde reist sammen med sine medlærere fra havnebyen Belém ved munningen av Amazonas-elven til savannehovedstaden Brasília for å overvære innsettelsen av 77 år gamle Lula da Silva som president for en tredje periode. Lærerne hadde leid åtte busser som kjørte i en tilhenger som tok 36 timer.
– Vi feirer demokratiets tilbakekomst. Vi lærere skal aldri mer bli forfulgt, sier Elisabete Gouveia.
Lærere er en av faggruppene som led mest under Bolsonaros tid ved makten. Han kuttet utdanningsbudsjettet og hadde tre forskjellige utdanningsministre på fire år. En av ministrene oppfordret studenter til å filme historielærere som kalte militærdiktaturet fra 1964 til 1985 et militærdiktatur og ikke et «militærregime» som Bolsonaro foretrekker å kalle den perioden.
En av de andre lærerne som reiste til Brasilia for å delta i presidentinnsettelsen var den 23 år gamle språklæreren Vitor Lima fra São Paulo.
– Utdanning er vårt største problem. Det er her vi må investere for å forbedre landet vårt. Men Bolsonaro har kuttet ned på utdanningen slik at han lettere kan dupere velgere, mener han.
Vitor Lima hadde kjørt fra São Paulo med vennene sine for å vise sin støtte til Lula da Silva.
– Lula vet hva utdanning betyr. Han lærte å lese og skrive først da han var ti og ble tvunget til å slutte på barneskolen da han var tolv for å begynne å jobbe. Han klarte seg uansett bra, men har blitt mobbet hele livet av den brasilianske eliten fordi han noen ganger gjør grammatiske feil, sier han.
Da Lula da Silva gikk frem for adkomstrampen til presidentpalasset var det ment at den avtroppende presidenten ville gi ham presidentbåndet, men Bolsonaro har allerede forlatt landet forrige fredag og reiste til Florida i USA for å feire nyttårsaften på Mar-a- Lago klubb. Bolsonaro brøt dermed en tradisjon som hadde eksistert siden Brasil ble redemokratisert i 1985.
I stedet mottok Lula da Silva det gulgrønne presidentbåndet fra åtte utvalgte personer som sammen symboliserer det mangefasetterte Brasil – inkludert den 90 år gamle urfolkslederen Raoni fra Amazonas.
Da en svart kvinne som jobber som filleplukker i hovedstadens gater la presidentbåndet på skulderen hans, klarte ikke Brasils president å holde tårene tilbake. Sterkt rørt sang han nasjonalsangen som Bolsonaro-tilhengere tidligere hadde brukt i sin politiske bevegelse.
– Nå tar vi tilbake nasjonalsangen og flagget vårt. Det tilhører folket. Ingen høyreekstreme, sier Beatrice Abidala, 23.
I løpet av den første dagen som president installert Lula da Silva signerte også et dekret som relanserer Amazonasfondet som Bolsonaro forbød under sin tid ved makten. Fondet mottar milliarder av kroner fra blant annet Norge og Tyskland, og har i oppgave å støtte prosjekter som fremmer bærekraftig utvikling av regnskogen.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»