OPPDATERT 7/12. Alle som ville fått utbetaling av dagpenger i morgen, torsdag 8. desember, må vente.
Det var klart mandag, for forrige uke sikkerhetsproblemer i a-kassas datasystem er så vanskelige å fikse at det tar tid.
I dag, onsdag 7. desember, er problemene ennå ikke løst. Det betyr at prognosen for når utbetalinger kan finne sted er utsatt til tirsdag neste uke.
– Vi jobber med å fikse sikkerhetsproblemer dag og natt. Det går fremover, men vi er ikke ferdige ennå, og jeg kan ikke gi noen definitiv informasjon ennå, sier Johan Ahlgren, kommunikasjonssjef for svenske a-kasser.
Henvis medlemmer til individuelle kasseapparater
En forsinkelse på minst fire dager med å betale erstatning er mye for en som mangler økonomiske ressurser. Johan Ahlgren kan ikke svare på hva det medlem av a-kassen som har fastsatt utbetaling i morgen og ikke har margin skal gjøre.
– Da må jeg henvise til de enkelte trygdekassene fordi det er de som har kontakt med medlemmene, sier han.
Men ikke engang de enkelte a-kassene som Arbetet ringer rundt for å få svar på.
– Vi forstår godt de vanskelighetene en forsinkelse kan medføre, men vi har ingen generelle råd å gi ellers på nåværende tidspunkt, sier Karin Pettersson, kasserer i A-kassen for hotell- og restaurantansatte, HRAK.
«Betaling i slutten av måneden»
Du har heller ikke noe svar fra Sekos og Byggnads a-kassor.
– De fleste av medlemmene våre får betalt i slutten av måneden, og på den måten er de takknemlige for at denne uheldige situasjonen har skjedd nå når færre er berørt, sier Cecilia Lundqvist, kommunikasjonssjef i Sekos og Byggnads a-kassor.
Men hvor mange medlemmer som er interessert og hva de bør gjøre, kan han ikke svare på, fordi han må hacke seg inn i nedlagte systemer for å få tilgang til den informasjonen.
«Ingen måte å hjelpe»
Kim Sandberg, kasserer i Handels a-kassa, har heller ingen råd til medlemmer som må vente på betaling.
– Vi klarer dessverre ikke å hjelpe noe medlem før vi kommer inn i systemene. Så akkurat nå er det en catch 22. Jeg håper å ha mer info i morgen tirsdag.
Det var forrige fredag at noen, det er fortsatt uklart hvilken, av a-kassors 24 svenske datasystemer som ble utsatt for en «cybersikkerhetshendelse».
Siden alle trygdeinstitusjonene har samme IT-løsningsleverandør, Softronics, ble alles trafikk både inngående og utgående stoppet av sikkerhetsmessige årsaker.
Job har bedt Softronics om et svar på hva som egentlig skjedde og hvordan sikkerheten kan ha blitt brutt, men administrerende direktør Charlotte Eriksson svarer kun via e-post. Hun kunngjør:
«Vårt mål er å få systemene i gang for våre kunder og alle ressurser blir rettet dit. Vi ber om forståelse for at vi ikke kan gi intervjuer på dette tidspunktet, men vi viser til våre pressemeldinger og informasjon på siden vår web».
Hvor mange får trygd?
Om lag 39 000 personer mottar i dag dagpenger, basert på statistikk for uke 43-47.
Dette er ca 1 % av det totale antallet medlemmer i en av landets 24 a-kasser, som er i overkant av 3,9 millioner mennesker.
Kilde: Sveriges A-kassor
Slik fungerer trygdekassen
For å ha rett til dagpenger må du ha jobbet for et visst beløp i løpet av det foregående året, samt være registrert i arbeidsformidling og tilgjengelig for arbeidsmarkedet.
Hvis du ikke er registrert i en a-kasse eller har vært registrert i mindre enn ett år, kan du få grunnfradrag. Du kan motta opptil 11 220 SEK per måned eksklusiv skatt, avhengig av hvor lenge du har jobbet før. Du må også være fylt 20 år. Det er Alfa-kassan, ett av 24 fond i Sverige, som står for disse utbetalingene.
For å ha rett til det også inntektsrelatert godtgjørelse du må ha vært registrert i en a-kasse i minst ett år. Som medlem i en trygdekasse får du en stønad for hver dag du er arbeidsledig, en såkalt dagpenger. Du kan like de fleste mottar kompensasjon tilsvarende 80 % av en lønn på inntil 33 000 SEK per måned.
En erstatningsperiode er 300 dager. Dersom du har ansvar for å forsørge barn under 18 år, forlenges perioden automatisk med 150 dager.
Kilde: Arbetsförmedlingen, a-kassa.se, www.fackligaorganisationer.se
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»