Virkeligheten kan være den tøffeste utfordringen for en ny regjering

Etter speakerens kunngjøring mandag om at moderatleder Ulf Kristersson får i oppgave å utrede mulighetene for å danne en ny regjering, går forhandlingene med de fire involverte partiene inn i en mer avgjørende fase.

Målet er å bli enige om en felles kandidat til presidentposten, hvordan presidentens verv i Riksdagskomiteene skal fordeles, hvordan regjeringen skal sammensettes og hvilken politikk den skal føre. Forvent at hvert komma skal forhandles, hver ordlyd spikret fast, og hvert løfte veid i gyldne vekter.

Vanskelige utfordringer venter på deg

Samtidig viser de siste mandatene at det neppe er de politiske forslagene partiene går til valg under som avgjør hvilken suksess en regjering opplever. Det handler snarere om hans evne til å håndtere uventede kriser og presserende problemer.

Og gitt situasjonen slik den er nå, mangler det ikke på utfordringer for en ny regjering. Energikrisen kan eskalere ytterligere denne vinteren og en økonomisk krise ser ut til å komme nærmere og nærmere. Rentene stiger mens boligprisene faller. Sverige kan derfor gå mot urolige tider. Samtidig fortsetter Sveriges forsøk på å bli med i NATOs forsvarsallianse, som så langt har blitt holdt tilbake av Tyrkia.

Virkeligheten byr derfor på en rekke vanskelige utfordringer, som kan være vesentlig viktigere å ta tak i enn de pågående regjeringsforhandlingene, også for å vinne velgernes tillit.

Vanskelige forhandlinger for L

Samtidig er det selvsagt viktig å bli enige om en felles regjeringsagenda. Lag et charter for en ny regjering og litt forutsigbarhet for regjeringsarbeidet.

Dette er spesielt viktig for svenske liberale og demokrater. For liberale, som partiet, nærer fortsatt kritikk av det nye partnerskapet med SD. Johan Pehrsons vanskeligste forhandlinger er kanskje ikke de som pågår akkurat nå med de andre partiene i regjeringskonstellasjonen, men heller forhandlingene som skal foregå for å forankre en avtale i hans eget parti.

For Sverigedemokraterna er situasjonen litt annerledes. Partiet vokste ytterligere under valget og er nå Sveriges nest største parti. For å frigi en ny regjering, vil SD kreve stor innvirkning på deres politikk.

SD kan styrke krav

Når en endelig avtale kan fullføres er ennå ikke klart. 27. september holdes åpningen av nasjonalforsamlingen med besøk av kongen. Spørsmålet er imidlertid om Ulf Kristersson vil lykkes med å forene sin regjeringsbase innen den tid.

Det er flere vanskelige faktaspørsmål på bordet, men også regjeringens sammensetning. Der krever SD fortsatt regjeringsplass, noe de andre partiene er imot. Liberale ønsker også å være en del av regjeringen og det er mye som tyder på at dette faktisk vil skje, men da vil SDs krav om politisk innflytelse bli ytterligere forsterket som igjen gjør det vanskeligere for liberale å akseptere sluttresultatet.

Det gjenstår mye å løse før Ulf Kristersson kan definere seg som statsminister. En ting kan imidlertid være greit å huske på. De største problemene for en regjering er vanligvis ikke de som er identifisert på forhånd og kan til og med løses i interne forhandlinger. Det er vanligvis vanskeligere når uventede akutte kriser oppstår, som krever umiddelbar handling.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *